Bestaat jouw bedrijf nog over vijf jaar?

impact Apr 05, 2022
Bestaat jouw bedrijf nog over vijf jaar?

Een vijfde van de bedrijven denkt dat gebrek aan betekenisvol ondernemen (purpose!) hun de nek omdraait....

Recent onderzoek (*) toont aan dat één op de vijf bedrijven denkt dat ze over 5 jaar niet meer bestaan. Reden? Gebrek aan maatschappelijke impact… Want ruim een kwart vindt dat hun bedrijf te weinig doet aan betekenisvol ondernemen. Kijk maar eens: MVO vs Duurzaam ondernemen. Bestaat jou bedrijf over 5 jaar nog?

 

Purpose en profit zijn belangrijke succesfactoren

Gebruik je de huidige turbulentie in de wereld (corona, Oekraïne, energieprijzen) als excuus om nu niet in actie te komen? Of juist als reden om nu vol gas te geven om een toekomstbestendig bedrijf te bouwen.

Deze drie stappen kun je nu nemen:

  1. Zoek uit hoe je kunt bijdragen aan betekenisvol ondernemen. Check bijvoorbeeld de SDG’s van de Verenigde Naties (SDG Nederland) en onderzoek waaraan je met je bedrijf wilt en kunt bijdragen. Of kijk op MVO Nederland meer inspiratie om klimaatneutraal, circulair en/of inclusief te worden en ketens te verduurzamen.
  2. Beleg de keuze in de strategie van je bedrijf.
  3. Bepaal elk kwartaal hoe je succesvol bijdraagt aan betekenisvol ondernemen.
    Lees hier hoe Scaleup Impact bijdraagt aan betekenisvol ondernemen.

 

Grootse impact begint met kleine successen.

“Maar kost dat niet onze winst?”, horen we regelmatig. Betekenisvol ondernemen begint met een investering in tijd, aandacht en geld. Die investering betaalt zich terug. Hoe? Doordat je bedrijf een stuk aantrekkelijker wordt voor klanten en vooral voor (nieuwe) medewerkers. Werven van nieuwe medewerkers gaat soepeler. Dat geldt vooral voor millennials en jonger.

 

First Profit, Then Purpose.

Lees hier meer over dit onderzoek: MVO vs Duurzaam ondernemen (verbaas je ook over dat met name mannen het belangrijker vinden om geld te verdienen…)

Ons onderzoek toont aan dat hoogopgeleiden op dit moment nog minder de voordelen van betekenisvol ondernemen inzien. Meer focus op profit dan op purpose... shocking toch? Tijd voor verandering!

Er is steeds meer vraag naar duurzame producten en diensten. Daarom heeft een MVO-beleid niet alleen positieve impact op mens en milieu, maar zal ook zeker op de lange termijn voordelig zijn voor het rendement van een organisatie. Betekenisvol ondernemen is niet alleen goed voor mens, milieu en maatschappij, maar biedt ook mooie kansen voor voldoende profit.

Uit dit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de hoog opgeleide ondernemers maatschappelijk verantwoorde doelstellingen belangrijk vinden om geld te verdienen. Vooral praktisch geschoolde ondernemers zien de winstgevende factor in MVO, zelfs ruim meer dan de hoogopgeleiden. Benieuwd naar hoe ondernemers met verschillende opleidingen daar over denken?

Meer informatie over dit aspect en andere MVO-aspecten door toekomstbestendig ondernemen? Lees hier:  MVO vs Duurzaam ondernemen.

 

(*) recent onderzoek door Scaleup Impact onder 522 ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard.

Het onderzoek werd genoemd op:

  • Baaz - 28 procent ondernemers vindt dat bedrijf te weinig aandacht besteedt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Financieel management FM.nl
  • BNR Bedrijven doen te weinig aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?