Kom naar de masterclass
Wel of geen Scaling up? | Scaling up for Impact | Scaleup Impact blog

Wel of geen Scaling up?

Jun 05, 2023

Ken je dat gevoel? Dat je bedrijf prima groeit…? En dat het niet genoeg lijkt te zijn? Of…? Moet je wel Scaling up of ben je een sufferd als je dat niet wilt?

Mijn eerste grote bedrijf groeide als kool. We hadden kantoren in vijf landen en bedienden met 150 collega’s ongeveer 200 grote klanten. Met veel investering groeiden de bomen tot aan de hemel. Dat was pas Scaling up!

Rationeel klopte alles… gevoelsmatig niet.

We hadden het over winst, marmeren trappen en de free trade zone in Dubai.

Maar we spraken niet over klanten, over medewerkers, over hoe iedereen erin zat.

Het bedrijf presteerde goed, maar voelde voor mij niet goed.

Ik twijfelde enorm… klopt mijn gevoel wel? Want dit is toch een succesverhaal?

De oude norm voor succesvol ondernemen gaat over groot. Succesverhalen van ondernemers die na 6 overnames een bedrijf van US$ 650 miljoen hebben en dat verkopen. Wow. Da’s pas groot. Maar ben ik dat?

Dus maar stoppen met Scaling up?

De nieuwe norm voor succesvol ondernemen gaat over goed. Een mooi bedrijf bouwen met superenthousiaste klanten en bevlogen collega’s. Waarbij groei leidt tot voldoening en plezier in plaats van stress.

Goed boven groot.

O ja, als het bedrijf goed is, kan het zomaar groot groeien. Maar groot is dan niet het doel, maar het middel.

Sindsdien groei ik tot mijn volle potentieel. Dat heb ik nog niet bereikt. Er zit meer in. Samenwerken met een divers team. Dagelijks leer ik. Het geeft mij veel energie. Het voelt goed.

Scaling up speelt daarbij een belangrijke rol bij het ontdekken en manifesteren van mijn potentieel. Richting, discipline, samen resultaten neerzetten. Heerlijk.

Hoe voelt jouw bedrijf nu?