Wat is de Rockefeller Habits methode?

cash groeifases impact mensen strategie uitvoering Jan 23, 2024
Wat is de Rockefeller Habits methode?

Als je een goed idee hebt, financiering regelt en mensen om je heen verzamelt, dan groeit je bedrijf toch? Was het maar zo eenvoudig. Het laten groeien van je bedrijf is een vak. Natuurlijk moet je een goed idee hebben. Je wilt werken met goede collega’s. Maar er is meer nodig. Dat ontdek je met de Rockefeller Habits methode.

Mastering the Rockefeller Habits is een groeimethodiek voor bedrijven. 

De Amerikaanse groeigoeroe Verne Harnish publiceerde in 2002 het boek “Mastering the Rockefeller Habits: what you must do to increase the value of your growing firm”. Het boek vertaalt de gewoonten (‘habits’) van topondernemer John D. Rockefeller naar praktische tools voor bedrijven om te groeien. 

In 2022 lanceerde Verne Harnish de nieuwe versie, “Mastering the Rockefeller Habits 2.0”. Een mooie eigentijdse update van een klassieker. 

 

Inhoudsopgave

1. Rockefeller Habits gaat over gewoontes

2. De Rockefeller habits groeifasen van een bedrijf

3. Bedrijf groeifasen problemen zijn prachtig

4. Vier aspecten van de Rockefeller Habits

5. Een belangrijke tool van de Rockefeller Habits

6. Strategie: Alle neuzen dezelfde kant op

7. Uitvoering: discipline maakt je vrij

8. Mensen: collega’s waar je blij van wordt

9. Cash: zuurstof voor groei

10. Klinkende resultaten met Rockefeller Habits

11. Hoe te beginnen met Rockefeller Habits?

12. Tot slot

 

Rockfeller Habits gaat over gewoontes

Rockefeller Habits gaat over bedrijfsgroei. Specifieker: over de gewoonten die je ontwikkelt om je bedrijf gestructureerd te laten groeien en van die groei te leren. Als rolmodel stond businessmagnaat John D. Rockefeller centraal. Rocekfeller zou bij hedendaagse standaard de rijkste Amerikaan zijn. De tien gewoonten die hem succesvol maakten zijn de basis van de Rockefeller Habits. Het gaat daarbij vooral om gewoonten als het consequent uitdragen van een heldere visie, iedereen op dezelfde pagina krijgen en houden en informatie snel en accuraat door het bedrijf verspreiden.

Maar waarom wil je de moeite doen om deze gewoonten onder de knie te krijgen? 

De Rockefeller habits groeifasen van een bedrijf

Elk bedrijf loopt door precies dezelfde groeifasen heen. Elke nieuwe groeifase kenmerkt zich door een groeispong met veel gedoe en gedonder. Elke groeisprong vraagt om een aanpassing van de manier van werken. Als een bedrijf dat nalaat, dan stagneert de groei (‘the valley of death’). Het meest frappante is dat de timing en aard van deze groeisprongen voorspelbaar zijn. De enige bepalende factor is het aantal mensen dat voor het bedrijf werkt. Een verkort schema ziet er als volgt uit:

 

Aantal medewerkers

Typische problemen

Typische oplossingen

1-10

Keihard werken, geen focus, schieten op alles, veel energie en veel lol, je neemt de verkeerde mensen aan

Beschrijf je visie en droom, neem de goede mensen aan, test je oplossing in allerlei situaties, zoek naar product / market fix

10-30

Het is tijd voor focus, maar dat gebeurt niet, veel fouten, ontevreden klanten

Aandacht voor cultuur, ondernemer wordt teamleider, beschrijf procedures, tussen 20 en 30 formeer je een MT

30-100

MT functioneert onvoldoende, promotie medewerkers eerste uur is niet de oplossing,

Implementeer een geïnteresseerd systeem, talent development, leadership development

 

Bovenstaand overzicht is een samenvatting. Lees voor verdieping op de afzonderlijke groeifasen meer en begin dan met dit artikel: https://www.scaleupimpact.com/blog/de-vijf-groeifasen-van-scaling-up

Er zijn een zeer beperkt aantal branches (ik denk nu aan retail en detachering) waarbij de groeifases exact hetzelfde zijn, maar het aantal medewerkers hoger is.

Bedrijf groeifasen problemen zijn prachtig

Elke groeifase kent specifieke problemen. Interessant is dat deze problemen gelden voor alle bedrijven wereldwijd, zelfs ongeacht of dit je eerste bedrijf is of dat je al eerder succesvol hebt ondernemen. Problemen horen bij ondernemen. Problemen zijn prachtig! Met de groeifasen zijn problemen ook voorspelbaar, dus je kunt eerder werken aan oplossingen.

De gewoonten van Rockefeller Habits maken dat je problemen sneller identificeert, problemen sneller en beter oplost. Daarmee maak je ruim baan voor gezonde groei.

 

Vier aspecten van de Rockefeller Habits

Om die problemen snel en goed op te lossen zijn er vier aspecten:

 • 4 besluiten om te nemen: over mensen, strategie, uitvoering en cash.
 • 3 disciplines om aan te leren: prioriteiten, KPI’s en overlegritme
 • 2 dualiteiten om te versterken: profit en purpose
 • 1 katalysator: iemand of iets van buitenaf die je in beweging zet en houdt 

 

Een belangrijke tool van de Rockefeller Habits

Om die problemen goed en snel op te lossen is het belangrijk dat iedereen op dezelfde pagina zit. Letterlijk. Een belangrijke tool in Rockefeller Habits is de OPSP: the One Page Strategic Plan. Letterlijk op één pagina staan alle onderdelen van je plan​:

 • de cultuur van je bedrijf
 • de lange termijn strategie (met de befaamde BHAG, daarover later meer)
 • de korte termijn uitvoering
 • de getallen om te meten hoe voortgang verloopt

Er is zelfs ruimte voor persoonlijke prioriteiten, waardoor iedereen vanaf hetzelfde plan werkt. Daarmee ontstaat samenhang.

 

Strategie: alle neuzen dezelfde kant op

Om tot een heldere stip op de horizon te komen beschrijft Rockefeller Habits vier ingrediënten​​:

 • authentieke purpose: dit is de ‘waarom’ het bedrijf bestaat, de Why van Simon Sinek. Dit gaat over de passie.
 • kerncompetenties: die handvol (3 tot 5) competenties waar het bedrijf aantoonbaar uitzonderlijk goed is. Dit beschrijft de kunde van het bedrijf.
 • winstmotor: de profit X. Dat ene aantal dat alles schaalbaar maakt én winstgevend. Hiermee bepaal je het rendement van het bedrijf.
 • de BHAG: 

 

Het begrip BHAG staat voor Big Hairy Audacious Goal. Deze term komt uit het boek: Good to Great: Why Some Companies Make the Leap...And Others Don't. Business guru Jim Collins publiceerde in 2001 na langdurig onderzoek dit memorabele boek (een lees tip!). De BHAG is een heldere en concrete stip aan de horizon op zo’n 10-30 jaar.

Kenmerken van een goede strategie zijn:

 • ambitieus maar niet onrealistisch
 • duidelijk
 • meetbaar
 • verbindt mensen
 • geeft een duidelijke richting
 • heeft een duidelijk eindpunt, je kunt het behalen
 • inspireert en spreekt tot de verbeelding
 • je kunt grote besluiten toetsen tegen de BHAG

 

Uitvoering: discipline maakt je vrij

De habits van John D. Rockefeller zie je duidelijk terug in de uitvoering. Dit zijn de drie disciplines:

 • prioriteiten: duidelijke prioriteiten om te werken ‘aan’ je bedrijf, je team of jezelf
 • KPI’s: Verne Harnish noemt ze Kept Promise Indicators. Kies een handvol snelle slimme getallen die de voortgang beschrijven en collega’s accountable maken
 • overlegritme: een overlegritme dat werkt én energie geeft

“Discipline makes you free!” is de mantra van dit onderdeel. En dat klopt. Lastig kan zijn dat je eerste reactie is “maar discipline doodt creativiteit”. We kunnen het tegendeel aantonen, maar beter ervaar je het zelf door met de drie disciplines aan de slag te gaan. Eigen ervaring is 1.000 meer indrukwekkend dan woorden van iemand anders.

De discipline maakt van je bedrijf een “geoliede machine”. Er is echter maar één reden waarom er zand zorgt voor vast lopers. Dat zijn de mensen met wie je werkt.

Mensen: collega’s waar je blij van wordt

Mensen als grootste kapitaal of als grootste kostenpost. De belangrijkste factor is of de juiste mensen op de juiste plekken zitten op het juiste moment. Dat geldt voor elk moment, want als je bedrijf groeit dan vraagt dat andere dingen van de mensen met wie je werkt.

Mastering the Rockefeller Habits beschrijft het kwadrant van Topgrading om te bepalen of je met de juiste mensen werkt:

A-spelers passen bij de cultuur en presteren. Het ideaal! Je wilt zoveel mogelijk A-spelers. B-spelers zijn in opleiding om A-speler te worden. C-spelers zijn het venijn. Zij presteren wel, maar passen niet in de cultuur. En D-spelers, tsja, die geef je zo snel mogelijk terug aan de arbeidsmarkt. 

Dit eenvoudige diagram maakt prestaties goed bespreekbaar. Het geeft je ook de mogelijkheid om de goede besluiten te nemen. Denk aan een verkoper die C-speler is, maak die nóóit sales manager! Het geeft veel inzicht om een bedrijf te bouwen dat bloeit en presteert.

Cash: zuurstof voor groei

Met cash horen we als misverstand “oh dat is voor boekhouders”. In Rockefeller Habits is cash de zuurstof voor groei. Groeien kost namelijk cash. Een tekort aan cash zorgt ervoor dat je niet de goede beslissingen kunt nemen. Daarmee vertraag je de groei. De tools in deze sectie zijn gericht op besluiten te nemen over de performance van je bedrijf. Denk aan processen verbeteren, versnellen of veranderen. Of de Kracht van één, de zeven knoppen waarmee je cashflow vergroot als je even te weinig cash op de bankrekening hebt.

 

Klinkende resultaten met Rockefeller Habits

Waarom zou je Rockefeller Habits willen gebruiken voor de groei van je bedrijf? Rockefeller Habits maakt je bedrijf gestructureerd schaalbaar. Rockefeller Habits geeft je deze resultaten die verschil maken.

 • een aantrekkelijke strategie die uitnodigt tot het maken van keuzes
 • een gedisciplineerde uitvoering
 • de goede mensen op de goede plek die de goede dingen goed doen
 • volledige transparantie, dus je weet waar in je bedrijf de aandacht naar toe mee
 • een team dat continu leert en beter wordt

Klinkt te fantastisch voor woorden? Wereldwijd zijn er meer dan 80.000 bedrijven die dit kunnen beamen. In Nederland werkten wij inmiddels met 1.056 bedrijven (stand: januari 2024).

 

Hoe te beginnen met Rockefeller Habits?

Begin bij het begin en dat is met de eerste stap. Een tweedaagse kick off:

 • een dag om de strategie scherp te krijgen
 • een dag om de drie disciplines uit te werken

Plan daarna de kwartaalsessies waarin het team leert en nieuwe prioriteiten zet. In die kwartaalsessies ontstaan de habits voor bedrijfsgroei.

 

Tot slot

Het boek Mastering Rockefeller Habits is een gemakkelijk leesbaar boek met een enorme impact. De ondertitel belooft: What You Must Do to Increase the Value of Your Growing Firm. Dat maakt het boek helemaal waar. Tenminste… als jij en je team de habits serieus nemen en ermee aan de slag gaan.

Happy Scaling!  

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Los de vijf frustraties van teamwork op

Scaling up en Vijf Frustraties van Teamwork

Wat is een Scale up?