Hoe maak je de FD Gazellen Awards future proof?

cash impact mensen Sep 26, 2022
FD gazellen awards 2023

Dit weekend dook in de nieuwe FD Gazellen Award 2022. Wat schetst mijn verbazing? De criteria zijn volledig gestoeld op oude normen voor succesvol ondernemen. Wat zijn goede normen voor dit decennium?

Op FD.nl staan de criteria duidelijk uitgelegd. Het allerbelangrijkste criterium is: omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar (2019-2021). Er zijn nog twee criteria: groei van werknemers (in FTE) en winstgevendheid.

De omzetgroei wordt voor 50% meegewogen en groei van werknemers en winstgevendheid elk voor 25%. Dit gaat over creatie van aandeelhouderswaarde en zegt niets over een positieve bijdrage aan de maatschappij. Zelfs niet eens iets over klanttevredenheid…

Dat is toch niet meer van deze tijd?

 

FD Gazellen Awards 2023

Hoe kunnen we FD helpen om vanaf 2023 FD Gazellen Awards uit te reiken op basis van nieuwe normen voor succesvol ondernemen?

Wij werken nu met drie verschillende factoren om op te schalen:

👉profit: natuurlijk, die blijft. Zonder profit is het game over. Profit is vooral belangrijk om de juiste keuzes te maken. Profit is de financiële aanjager van bedrijfssucces. Kwantiteit is hier de norm voor scaling up.

👉 purpose: een bedrijf dat bewust niets bijdraagt aan de maatschappij is niet meer van deze tijd. Duurzame positieve impact is de nieuwe norm. Purpose gaat over een authentieke bijdrage aan de maatschappij. Dat kan variëren van supergoed uitgevoerd vakmanschap tot plastic uit de oceanen. In ieder geval met superenthousiaste stakeholders. De purpose gaat over de intrinsieke aanjager van maatschappelijke bijdrage. Hierbij gaat het om kwaliteit die nodig is om op te schalen.

👉 people: ook dit is een opschaalfactor, niet uitgedrukt in FTE maar in bevlogen medewerkers. De opdracht is niet om zoveel mogelijk mensen om je heen te verzamelen, maar om die mensen om je heen volledig ‘aan’ te zetten. Het gaat hier om de energetische aanjager van persoonlijke betrokkenheid. Betrokkenheid (of: bevlogenheid?) is hier de drijfveer voor opschalen.

 

Wat denken jullie? Is het tijd voor nieuwe normen voor de FD Gazellen Awards? Op welke normen willen we de nieuwe norm voor succesvol ondernemen beoordelen?

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?