Sustainable Development Goals (SDG) en Scaling up

impact strategie May 26, 2022
Sustainable Development Goals (SDG)  en Scaling up

Stel… je wilt met je bedrijf bijdragen aan een betere wereld… Waar begin je dan? Hoe maak je bijdrage en voortgang praktisch? In vier stappen bijdragen door Sustainable Development Goals (SDG) en Scaling up!

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties (VN) de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Grootse doelen die grote wereldproblemen uiterlijk in 2030 oplossen. Stel je voor dat we alle grote problemen kunnen de komende acht jaar kunnen tackelen…

Bron: https://www.sdgnederland.nl/ 

 

SDG’s zijn perfect voor richting en voor samenwerking. SDG’s zijn multi-stakeholder en brengen bedrijven, overheden en burgers bij elkaar. En de SDG’s zijn wereldwijd bekend.

Maar kritiek is er ook op de SDG’s. De 17 doelen zijn te abstract en maken het lastiger om direct te definiëren hoe je daaraan bijdraagt. En misschien zijn de doelen wel te ambitieus…

De SDG’s geven veel strategische richting, maar zijn erg abstract. In eerste instantie heb je geen idee wat je dit kwartaal moet doen om bij te dragen aan één of meer SDG’s. Dus hoe draag je praktisch bij aan SDG’s?

In vier stappen van SDG met Scaling up naar praktische initiatieven en activiteiten.

  1. kies één of meer SDG’s en daarbij de bijbehorende omschrijving(en) waaraan je wilt bijdragen. Bijvoorbeeld: “wij willen bijdragen aan 4. kwaliteitsonderwijs en met name daarvan 4.4 omdat we ondernemerschap willen ontwikkelen.”
  2. beschrijf je eigen visie die je hebt op deze SDG(’s). Bijvoorbeeld: “Wij geloven dat ondernemerschap de vonken zijn voor noodzakelijke verandering en vooruitgang”.
  3. beschrijf de praktische aanpak waarmee je vormgeeft aan de bijdrage op deze SDG’s. Bijvoorbeeld: “Wij leiden ondernemers en hun team in groepsprogramma’s op om effectiever en efficiënter te ondernemen met profit én purpose én people”.
  4. beschrijf de concrete initiatieven en projecten waarmee je bijdraagt. Bijvoorbeeld: “dit jaar lanceren we een nieuw doelgroepprogramma en leiden we 101 teams op”.

Zijn SDG’s niet jouw ding? Bekijk het eens van de andere kant. Als je nergens aan een SDG kunt bijdragen… draag je dan wel bij aan een betere wereld? Het bedrijf dat remote werken stimuleert draagt bij aan vermindering woon-werkverkeer. Dat is een klein beetje positieve bijdrage aan SDG 9.

Verdiep je in SDG’s en onderzoek hoe je daar met je bedrijf nu aan bijdraagt. Elke bijdrage aan een betere wereld op dit moment is beter dan eerst je bedrijf opbouwen en verkopen, dan in vastgoed te investeren en daarna iets terug te doen voor de maatschappij. De wereld heeft jou nu hard nodig.

Scaleup Impact heeft vier SDG's geselecteerd waarop wij het verschil willen en kunnen maken. Deze lees je hier.

Doe je ook mee?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?