Kom naar de programma amuse!

Drie misverstanden over accountability

mensen Jan 27, 2023
Drie misverstanden over accountability

Maar over accountability bestaan nogal wat misverstanden. Deze drie misverstanden zie je vaak bij scaleups.


Wat is accountability? Wij gebruiken deze definitie: accountability precies dat doen wat je nu moet doen en inzicht geven over de voortgang

Nog korter gezegd: Ik reken op jou en jij rekent op mij

100% verantwoordelijkheid, 0% uitvluchten.

 

Als wij met teams werken zien we vaak drie misverstanden over accountability:

 

👉 accountability is om af te rekenen. Als we het bedrijf transparant maken, dan vliegen er straks mensen uit. Het is een Anglo-Amerikaanse manier van denken. Accountability kan zeker consequenties hebben. Daar kun je ook met de Rijnlandse blik naar kijken. Gebruik accountability om te ontwikkelen, niet op af te rekenen.

👉 met accountability lever je vrijheid in. Bij accountability hoort discipline. En discipline is niet leuk. Althans, niet in het begin. Discipline is hartstikke leuk als het eenmaal in je systeem zit. En geeft je alle vrijheid. “Discipline now is freedom later” is een bekend stoïcijns uitgangspunt.

👉 werken moet leuk zijn. Accountability draagt daar niet aan bij. Dat is onjuist. Accountability draagt daar wel aan bij, want niets is zo fijn als jij kunt rekenen op je collega’s. En omgekeerd. Accountability is een belangrijke succesfactor voor bevlogen teams.

 

Scaling up for impact - the addon

Ons jaarthema voor onze programma’s in 2023 is “Bevlogen teams met accountability”. Dit is ook een belangrijk thema in ons nieuwe boek “Scaling up - the impact addon” die begin 2023 uitkomt. Wij geloven dat bevlogen teams met accountability optimaal verschil maken voor alle stakeholders.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Los de vijf frustraties van teamwork op

Scaling up en Vijf Frustraties van Teamwork

Wat is een Scale up?