Zen in Scaling up principes

mensen strategie uitvoering Dec 28, 2021
Zen and the art of Scaling up

Scaling up is vakmanschap, geen kunstje. Gebruik een paar tools en je bent succesvol. Maar hoe harder je met Scaling up wilt scoren, hoe minder je uit Scaling up haalt. Hoe krijg je Zen in Scaling up principes?

Scaling up gaat over het zo snel mogelijk je bedrijf uit te bouwen en te verkopen voor een 'gazillion' euro. Maar dat is de meerderheid van ons sterfelijke ondernemers niet gegeven. Scaling up als methode werkt als een speer. Daar ligt het niet aan. Hoe haal je dan het meeste uit Scaling up?

Hoe zou 'Zen in the art of Scaling up' eruit zien?

Beoefenenaars van Zen weten dat het een kunst is waar je je gehele leven aan kunt wijden. Vooral voor het beoefenen van praktische vaardigheden. Beroemde boeken als "Zen and the art of motorcycle maintenance" en "Zen in the art of archery" geven daartoe waardevolle inspiratie. Was er maar een "Zen in the art of Scaling up" 😃

Acht principes die we uit de Zen-filosofie kunnen afleiden als we ons bedrijf willen opschalen:

1 laat controle los om grip te houden.
Veel ondernemers doen er alles aan om controle te behouden. Controle houden brengt je best een eind, maar niet zo ver als met A-spelers werken die je niet hoeft te controleren omdat ze gewoon supergoed zijn. Met het overlegritme behoudt je grip.

2 focus op het proces, niet op het doel.
Denk niet dat je er al bijna bent als je een gelukstreffer hebt. Net zoals dat je je niet laat tegenhouden als je een enorme misser maakt. Alleen kleine stappen maken grootse impact.

3 slow Scaling up kost tijd, veel tijd. En dat is prima.
Veel ondernemers verwachten onmiddellijk resultaat. Boek gelezen, hoppa, 10% meer omzet. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Scaling up is meer een leefwijze dan een trucje. Er zijn geen quick fixes. Scaling up je bedrijf kost energie, aandacht en tijd. Neem er de tijd voor, dan wordt het écht beter.

4 maak alles supereenvoudig. En dan nóg iets eenvoudiger.
Dus.

5 investeer in mensen, niet in procesbeschrijvingen.
Processen geven structuur, mensen maken het verschil. Investeer in A-spelers in plaats van procesbeschrijvingen en manuals waarmee je alle mogelijke situaties vastlegt. 

6 creëer waarde voor anderen voordat je waarde voor jezelf creëert
Focus op voor wie je het doet, de ander. Als je dat goed doet, dan komt de waarde vanzelf naar je terug.

7 gebruik Scaling up voor persoonlijke ontwikkeling. 
Geef je jezelf helemaal aan het opschalen. Neem je werk mee naar huis. Er is echt geen beter (en zeker geen goedkoper) alternatief om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Er is niets mooiers dan jezelf op te schalen terwijl je je bedrijf opschaalt. En omgekeerd.

8 geniet van de reis. 
Zeg van harte 'ja' tegen de reis en geniet er van als het mee zit. Houd vol als het even tegen zit. Vertel prachtige verhalen over wat wel voor je werkt en wat niet. Deel je verhalen en ervaringen met de mensen om je heen. 

"Als je je realiseert dat er niets ontbreekt, is de wereld van jou". (Lao Tzu)

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?