Kom naar de masterclass
Scaleup Impact blog | Goede Kept Promise Indicators (KPI) | Verne Harnish

Goede KPI’s voor je bedrijf en rollen

May 26, 2022

Wat zijn nu goede KPI’s voor je bedrijf en voor rollen?

KPI’s zijn fantastisch om de bijdrage van een medewerker transparant te maken. Maar een vaak gehoord misverstand is dat KPI’s dienen om af te rekenen. Niets is minder waar!

KPI’s zijn natuurlijk Key Performance Indicators. Of Kept Promise Indicators zoals Verne Harnish ze noemt. Iedere medewerker heeft een handvol KPI’s die zijn of haar bijdrage per dag, per week of per maand beschrijven.

Soms ontstaat er weerstand. Wat gebeurt er als iemand zijn KPI’s niet behaalt? Wat zijn de consequenties? Zijn KPI’s er om mensen af te rekenen?

KPI’s maken rollen en bijdragen transparant. Als een KPI achterblijft dan is de vraag natuurlijk: “Wat kun je ontwikkelen om de KPI wel te behalen?”. Help mensen ontwikkelen door groei transparant te maken.

Maar wat zijn nu goede KPI’s voor je bedrijf en voor rollen?

Jarenlang gebruikten we http://kpilibrary.com als bron met ruim 8.000 KPI’s. Maar deze website is gesloten, alhoewel je de KPI’s nog wel als Excel-bestand kunt downloaden.

Twee alternatieve tips:

1. het Financieel Times handboek 75 prestatie-indicatoren die elke manager moet kennen, kost een paar centen en alleen tweede hands verkrijgbaar, maar zeer waardevol.

2. van de auteur van het FT handboek Bernard Marr met zijn website: https://bernardmarr.com/kpi-library/ 


Op een objectieve meetbare wereld waar waar echte kwaliteit meetbaar is in plaats van een mening!

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: