Neem deel aan onze gratis workshop!

ABCD-Kwadrant 2.0: toekomstgericht medewerkers evalueren

mensen Jun 20, 2022
ABCD-Kwadrant 2.0: toekomstgerichte medewerkers evalueren

Het bekende ABCD-kwadrant om je medewerkers te beoordelen is geniaal. Maar het is incompleet toekomstgericht medewerkers te evalueren.

 

ABCD-kwadrant

Het ABCD-kwadrant geeft snel inzicht in waar een medewerker staat en wat het bedrijf nodig heeft. Het is eenvoudig en snel toepasbaar. Medewerkers beoordeel je op twee assen:
👉 cultuur: voldoet de medewerker aan de cultuur van het bedrijf?
👉 prestaties: presteert de medewerker waarvoor hij of zij is aangenomen?

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk A-spelers (voldoen aan cultuur en presteren). D-spelers geef je terug aan de arbeidsmarkt (daar is #humanresources ruimte genoeg tegenwoordig 😛).

Maar het model is onvolledig.

Het beoordeelt de medewerker alleen naar wat het bedrijf NU nodig heeft. Het model gaat over het bedrijf, niet over de medewerker.

 

Wat mist er?

Twee aspecten die hier in West-Europa wel belangrijk zijn en in de VS niet. De toekomst en de medewerker zelf.

👉 Toekomst gaat over het wat het bedrijf later nodig heeft. Kan en wil de medewerker meegroeien? Dit is precies waarom human resources niet klopt. Mensen zijn kapitaal en geen kostenpost. Bedrijf én medewerker hebben hun verantwoordelijkheid om de medewerker te laten meegroeien omdat kapitaal te beschermen en te vergroten.

👉 De medewerker zelf natuurlijk! Wat wil hij of zij? Hoe wil hij of zij zich groeien? En wat is er nodig om te bloeien? Het bedrijf kan (of moet?) autonomie, verbondenheid en competentie faciliteren om dit te bereiken.

Een bloeiende A-speler is écht een veel fijnere collega dan een uitgebluste A-speler.

Beide missende aspecten gaan over ontwikkeling naar een wederzijds waardevolle toekomst voor bedrijf én medewerker. Het bekende ABCD-kwadrant is nu een momentopname zonder toekomstperspectief. Het is tijd om de toekomst toe te voegen en een ontwikkelings pad te definiëren. Bevlogen medewerkers op de goede plek op het goede moment zijn namelijk véél goedkoper dan poppetjes in je bedrijf…

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methodiek?

Waarom Scaling up toepassen?

Wat is Scaling up?