Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

cash groeifases impact mensen strategie uitvoering Jan 10, 2024
Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Waarom zou je Scaling up toepassen in je bedrijf? Een vaak gehoorde misvatting is dat groeien vanzelf gaat. Als je een goed idee hebt en goede mensen om je heen verzamelt, dan groeit je bedrijf toch ‘vanzelf’? Nou nee. Het werkt écht anders… Een groeiformule is onmisbaar om de groei van je bedrijf te stroomlijnen.

 

Elk bedrijf kent zijn eigen problemen

Elk bedrijf groeit volgens wetmatige groeifasen. Elke groeifase kent zijn eigen specifieke bedrijfsproblemen. De kunst is om die  problemen te herkennen en snel en goed op te lossen. De kunst is ook om te herkennen welke bedrijfsproblemen normaal of abnormaal zijn. Normale problemen horen bij een groeifase. Het mooie daarvan is dat ieder bedrijf last heeft (gehad) van precies dezelfde problemen als jij nu ervaart. Dus de oplossing is bekend! 

Dat medewerkers van het eerste uur weggaan is zo’n normaal probleem als je bedrijf zo’n twintig mensen groot is.. De langgedienden zeggen dan: “Vroeger was het bij ons veel leuker”. En ze hebben gelijk. Laat ze gaan en neem mensen aan die meebouwen aan de volgende groeifase.

Dat is anders met abnormale problemen. Die vragen een geheel andere benadering. Het meest abnormale probleem wat wij hebben gezien is het overlijden van een co-founder. Maar ook fraude door een medewerker is een abnormaal probleem. Abnormale problemen hebben altijd de hoogste urgentie en de oplossing is vaak maatwerk.

Scaling up maakt je bedrijf transparant. Je krijgt helder inzicht in alle aspecten van je bedrijf. Daarmee kun je sturen, verbeteren en bouwen.

Onze opleiding schiet te kort

Maar hoe weet je nu welke problemen normaal of abnormaal zijn? En hoe los je ze op? De meesten van ons zijn opgeleid als vakman, maar niet als ondernemer of laat staan als mens. Als je een prachtige MBA hebt bemachtigd, dan weet je nog (bijna) niks van de dynamiek van ondernemen. Dat vind je allemaal uit gaandeweg de reis. 

 

Waarom Scaling up?

Discipline begint met structuur. Het gestructureerd laten groeien van je bedrijf leidt tot gestroomlijnde groei. Je haalt er alles uit wat er in zit. Daarvoor helpt een groeimethodiek je goed. Een bekende groeimethode is Scaling up van Verne Harnish. Scaling up brengt structuur en transparantie en maakt succes voorspelbaar. Een belangrijk onderdeel van Scaling up is discipline. Maar Scaling up biedt de ondernemer veel meer:

  • focus op strategische groei. Scaling Up biedt een gestructureerde aanpak voor het ontwikkelen en uitvoeren van een duidelijke groeistrategie. Het is iedereen duidelijk waarvoor het bedrijf staat.
  • verbeterde operationele efficiëntie. Met Scaling Up zorg je ervoor dat iedereen letterlijk op dezelfde uitvoering zit. Dat levert een gestroomlijnde uitvoering zonder gedoe en gedonder. Plus een grotere flexibiliteit om snel te reageren op veranderingen in de markt.
  • ontwikkeling en behoud van talent. Mensen zijn geen kostenpost, maar groot kapitaal. Processen maken efficiënt, mensen maken verschil. Met Scaling up leer je hoe waardevol het is om de goede mensen op de goede plek op het goede moment te hebben én te houden.
  • betere financiële prestaties. Niet direct om uit te keren aan aandeelhouders, maar vooral om de goede besluiten te kunnen nemen. Cash is zuurstof voor groei door goede besluiten.
  • en rust in je hoofd en in je bedrijf. Hoe heerlijk is het als je weet dat je het beste uit je bedrijf, je collega’s en jezelf haalt? Dat je met rust in je hoofd die beslissingen kunt nemen die er nodig zijn? En kunt genieten van je leven als ondernemer.

 

Hoe pas je Scaling up toe?

Ja maar, horen we vaak, daar zijn toch allerlei boeken over geschreven? Dat klopt! Boeken helpen inderdaad. Maar de vertaling van boekenwijsheid naar je bedrijf is lastiger. Je komt altijd weer een situatie tegen die niet beschreven staat in het boek. Hoe ga je daarmee om? Daarnaast is Scaling up niet alleen een boek of werkwijze, maar vooral een aantal goede gewoonten om gestructureerd te groeien. Die gewoonten train je. Elke werkdag. Zodat je bedrijf optimaal groeit zonder gedoe.

 

Twee voorwaarden voor succesvol ondernemen

Ondernemen is een werkwoord. Ga aan de slag en los de problemen op die je tegenkomt. Maak het je gemakkelijk met deze twee succesfactoren:

  • gebruik een structuur. De structuur geeft kader en dat kader maakt transparant. Scaling up helpt je hierbij.
  • haak een goede coach aan. Als alle problemen die je ooit kunt tegenkomen al door iemand is opgelost, waarom dan zelf het wiel opnieuw uitvinden?

 

Hoe zou jouw bedrijf zich ontwikkelen als het ook bij jou werkt?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Los de vijf frustraties van teamwork op

Scaling up en Vijf Frustraties van Teamwork

Wat is een Scale up?