Ondernemen in onzekere tijden

mensen strategie uitvoering May 26, 2022
Ondernemen in onzekere tijden

Wat was de wereld lineair en heerlijk voorspelbaar. Dat is nu wel heel anders. Een fors aantal economische parameters veranderen plots en ongekend. Of te wel: Ondernemen in onzekere tijden. Hoe speel je daar als ondernemer op in?

Tijdens mijn studie pakte vriend Anne er een zakboekje bij en begon te bladeren. “Wat doe je?” was mijn vraag. “Opzoeken wat mijn salaris is als ik met pensioen ga” was het antwoord. Anne bladerde in het functie- en salarisboekje van PTT. Daarin kon je precies opzoeken welke startfunctie je als afgestudeerde HTS’er kreeg en wat je doorgroeipad zou zijn. Het gaf zelfs inzicht wat na een werkzaam leven van 35 jaar je eindfunctie met bijbehorende emolumenten zou zijn.

Die tijd is definitief voorbij. De wereld is niet meer lineair en daarmee onvoorspelbaar geworden. Ik belde gisteren met een bevriende ondernemer met een productiebedrijf. Zij antwoordde: het is ongelooflijk hoeveel factoren in mijn bedrijf nu uit de pan rijzen: corona-pandemie nog steeds bij mijn productiefaciliteit in Thailand, de oorlog in Oekraïne, snel stijgende prijzen van grondstoffen, transportkosten die uit de hand lopen, de euro/dollar-koers, alles werkt nu tegen. Om nog maar eens te zwijgen over een nijpend personeelstekort waardoor ik niet eens kan leveren wat klanten bestellen.

Zo’n scenario hadden we een jaar geleden niet kunnen bedenken toen we nog ‘gewoon’ in een lock-down zaten. We leven in een open wereld waarin (bijna) alles elkaar beïnvloedt.

En het is nu realiteit dus moeten we ermee leven.

 

Hoe speel je daar nu als ondernemer op in? Vier ideeën:

1. leef de kern van je bedrijf: cultuur, purpose en onderscheidend vermogen want die bepalen in hoge mate je winstgevendheid.

2. onderneem ‘agile’ - maak kwartaalplannen nog belangrijker zodat je snel leert. Bouw alle activiteiten af die je nu niet met een enthousiast ‘hell yeah!’ zou starten.

3. leer en pas aan. Leer gestructureerd van resultaten en praat veel met andere ondernemers. We are in this together.

4. zorg goed voor jezelf. Leer met onzekerheid en spanning omgaan en blijf optimistisch daadkrachtig over wat je bijdraagt.

 

Succes en wie weet lukt het je om zelfs te genieten van deze reis.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?