Nu geen Scaling up | Scaleup Impact blog

Nu geen Scaling up

Apr 14, 2023

“Nu niet…”, vertelde de ondernemer. “Het is niet de juiste timing”. Nu geen Scaling up. Want de wereld verandert, we zijn nu even druk, we moeten op de kosten letten. Klopt dit of is er wel sprake van een misverstand?

Scaling up… opschalen… what is in a name? Als je alle verhalen op internet leest, dan werkt Scaling up geweldig. Zoals die ondernemer die in een paar jaar van $ 12 miljoen naar $ 650 miljoen omzet wist te groeien door 12 overnames. Een geweldige exit was zijn beloning.

Een prachtverhaal, maar is dat wat je nu zoekt?

Maar voor veel ondernemers… die zien dat de markt razendsnel verandert, die hebben moeite om goede collega’s te vinden en zien ook nog eens de marge onder druk staan…

Hoe is dat voor jou?

Hoezo Scaling up?

Voel jij je zo vrij als de bedoeling is… of toch even niet?

Door corona leerden wij de waarde van Scaling up in onzekere tijden. Diverse bedrijven mailden ons in de trant van “als we Scaling up niet al hadden, waren nu in serieuze problemen gekomen”. Hoe dat komt? Door drie resultaten:

👉 transparantie. Wat werkt wel, wat werkt niet (meer)?
👉 synchronisatie. Iedereen is op de hoogte.
👉 de koers is duidelijk. Waar het bedrijf voor staat, waar het bedrijf voor gaat.
👉 heldere prioriteiten. Gedragen prioriteiten (OKR’s) die helderheid geven.
👉 verbondenheid. Er is een cultuur die leeft, uitdaagt en verbindt.

Scaling up maakt je bedrijf bestuurbaar. Dat levert je veel voordelen, zoals sneller betere besluiten kunnen nemen. Zelfs in een VUCA-wereld waarin de omgeving snel verandert en de toekomst onduidelijk is.

Scaling up werkt. Daarmee maak je je bedrijf waardevol, weerbaar en wendbaar. En ja, daarmee kun je knetterhard opschalen. Daarmee kun je ook een prachtig bedrijf bouwen. En je kunt ook met veel vrijheid koersen door onzekere tijden. Discipline sets you free.

Scaling up… what is in a name?