Wat is modern vakmanchap?

mensen Mar 01, 2022
Wat is modern vakmanchap?

Mensen maken het verschil. Vakmanschap speelt daarbij een belangrijk rol. Wat is vakmanschap en waarom is het belangrijk voor iedereen die werkt?

In een happy scaleup draait alles om vakmanschap. Misschien denk je gelijk aan de reclame van Grolsch: vakmanschap is meesterschap. En krijg je associaties van ambachtelijk werk. Hoe zit dat in onze moderne informatie- en diensten-maatschappij?

Wat is vakmanschap?

Het is de intrinsieke motivatie, vaardigheid, ervaring en trots om hoog kwalitatief werk af te leveren. Bedrevenheid om het beste te leveren en gedrevenheid om altijd beter te worden. Iedereen kan vakman (of vakvrouw) worden. Het maakt niet uit welke rol je hebt: programmeur, ondernemer, CEO, buschauffeur, … Vakmanschap speelt een belangrijke rol in het Rijnlandse gedachtengoed. Het is zelfs één van de drie kernwaarden.

De vakman of vakvrouw is de enige factor waarmee je duurzaam verschil kunt maken. Prijs, kwaliteit, beschikbaarheid, het is allemaal snel te evenaren of zelfs te overtreffen. Maar vakmanschap… daarmee maak je altijd verschil! Ook in onze vluchtige informatie-maatschappij waarbij afleiding bijna onontkoombaar lijkt. Vakmanschap boeit!

Om medewerkers met hoofd, handen en hart te boeien is vakmanschap cruciaal. Vakmanschap gaat over gerichte scholing en opdoen van ervaring. Maar ook door nieuwe dingen uit te proberen en daar weer van te leren. Neem je werk mee naar huis en neem jezelf volledig mee naar je werk. "Don’t show up, contribute with heart and soul!"

 

Hoe herken je vakmanschap in mensen?

Je herkent het als volgt:

 • specialisten die gepassioneerd zijn over hun vak, 
 • diepgaande kennis/vaardigheden van het vakgebied,
 • werkt autonoom, 
 • is oorspronkelijk, 
 • is onuitputtelijk nieuwsgierig, 
 • voelt een stevige beroepsbinding, 
 • werkt met hoge ethiek, moreel gezag en toont dienstbaarheid,
 • heeft een drive anderen te willen helpen, 
 • levert de beste kwaliteit en verbetert zich continu, 
 • is trots op zijn of haar werk, 
 • is efficiënt, verspilt weinig materialen en tijd.

 

Wat is de eerste stap om vakmanschap te ontwikkelen? 

Kies een vakgebied waartoe je je aangetrokken voelt en waar je competenties voor hebt. En natuurlijk waar je super geïnteresseerd in bent en veel energie van krijgt. Verdiep je daarin en de rest gaat vanzelf.

 

Vakmanschap leidt tot bevlogen medewerkers

Bevlogen medewerkers die apetrots zijn op wat ze bijdragen. Die energie voel je als klant, collega en aandeelhouder. Energie die voelbaar, zichtbaar en meetbaar is. En vooral woest aantrekkelijk. Uit onderzoek [1] blijkt dat bevlogen medewerkers leiden tot super enthousiaste klanten. Daarmee maak je niet alleen binnen je bedrijf verschil, maar ook daarbuiten.

Dat is opschalen 2.0!

 

Noot: Harter & Schmidt (2002) Business-Unit-Level Relationship Between Employee Satisfaction, Employee Engagement, and Business Outcomes: A Meta-Analysis. Journal of Applied Psychology.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?