Kom naar de masterclass
Scaleup Impact blog | Menselijke maat en strakke processen | Scaling up methode

Menselijke maat en strakke processen

Feb 08, 2022

De menselijke maat… het klinkt eenvoudig. Alhoewel het op het eerste gezicht best lastig lijkt, kun je de menselijke maat prima praktisch in je bedrijf leven. Breng mensen en processen in een dynamisch evenwicht.

Mensen zijn geen poppetjes, maar maken het verschil. Maar… daarbij maken ze ook fouten en geven gedoe. Een menswaardige organisatie is per definitie niet efficiënt. Optimale efficiëntie bereik je met efficiënte processen. Bijvoorbeeld door de mens weg te automatiseren met robots. Maar die maken weer geen verschil :(

Mensen en processen staan soms op gespannen voet.

Mensen in de watten leggen leidt tot een optimale medewerkerstevredenheid, maar tot op zijn best suboptimale efficiëntie. Processen superstrak organiseren is lekker efficiënt, maar de beste mensen lopen gillend weg.

Mensen en processen zijn twee polen die bij elkaar horen en elkaar versterken. Tenminste, als je het op de juiste wijze aanpakt. Door soepele processen te ontwerpen die de beste mensen ondersteunen bij hun werk.

Een goede praktische aanpak is door een dynamisch evenwicht te zoeken tussen mensen en processen.  Maak dat evenwicht dynamisch door in een kwartaalritme te werken. In het ene kwartaal ligt de focus meer op mensen, het volgende kwartaal meer op processen. Daarmee breng je de menselijke maat in een snelgroeiende scaleup. Mensen en processen horen bij elkaar voor optimale impact!

Dit is een artikel in de serie over de menselijke maat: