Klaagtaal, vaagtaal, klaartaal! | Scaleup Impact blog

Klaagtaal, vaagtaal, klaartaal!

Feb 03, 2023

Taal onthult. Met taal kun je problemen creëren of juist oplossen. Hoe herken je de impact van taal en hoe gebruik je krachtige toekomstbestendige taal die perspectief geeft?

Taal kan uit elkaar drijven. Recent weekend stond op NU NL het artikel “Nederlander gebruikte fors minder gas in eerste helft 2022” bovenaan uitgelicht. De kop: “Veel huishoudens gaan zware herfst tegemoet vanwege stijgende prijzen”.

Als we naar de taal in dit artikel kijken zien we het gebruik van woorden als “fors” en “zware herfst”. Woorden die verarmen. De taal is niet verder gespecificeerd. Wat is veel? Wat is fors? Wat is een zware herfst?

Verderop in het artikel: “Een groot deel van de Nederlandse huishoudens krijgt te maken met een zware herfst nu de energie- en voedselprijzen verder stijgen. De rekeningen kunnen gigantisch zijn.” Pfff. Gigantisch, dus daar kan ik niets meer aan doen — toch?

Ik werd er moedeloos van en alle eigenaarschap verdween als sneeuw voor de zon. (Ik realiseer me nu overigens dat dit een spreekwoord van voor de klimaatcrisis is… šŸ˜Ž)

Deze taal ontneemt perspectief en kost energie. Resultaat is dat eigenaarschap afneemt. Wij noemen dit klaagtaal.


Voorbeelden van klaagtaal in bedrijven:


“Je kunt nooit op die persoon rekenen”
“Belachelijk dat hij dat op die manier aanpakt”
“Ik word daar toch niet voor gevraagd”

Soms gebruiken mensen vaagtaal. Dat kan zo klinken:
“Iedereen moet wel eens een deadline kunnen missen”
“Ik probeer dat in de loop van volgende maand te doen”
“Ik had volgens mij iets van 120 moeten doen, toch?”

Toekomstbestendige taal is een belangrijke factor in het vinden van oplossingen. De juiste taal biedt perspectief en kansen om mensen te verbinden en aan het denken te zetten. Perspectief bieden en uitnodigen tot participatie kun je ook bereiken met de juiste taal. Is daar taal voor?

Ja! Naast klaagtaal en vaagtaal is er ook klaartaal.

 

Klaartaal herken je als volgt:

“Ik regel dat voor aanstaande vrijdag 12.00.”
“Ik heb dat verprutst, sorry.”
“Mijn doel is nu om 122 te doen en ik zit op 87 van de 122”.

Klaartaal is actief, positief, concreet en actiegericht. Klaartaal toont eigenaarschap en ontketent energie. Dat is wat we bedoelen met toekomstbestendige taal.

Welke taal gebruik jij vaak?