Kom naar de programma amuse!

Impact mindset voor ondernemers

impact Sep 09, 2021
Impact mindset voor ondernemers

De impact mindset is cruciaal voor ondernemers die meewerken aan een leefbare wereld voor iedereen. Maar wat is een impact mindset en hoe ontwikkel je die?

Carol Dweck schreef het zinvolle boek Mindset: The New Psychology of Success. Daarin beschreef zij twee mindsets: de groei-mindset en de vaste mindset. Als je interesse hebt om te weten wat de vaste mindset is, dan heb je die in ieder geval niet ­čśâ

De groei-mindset gaat over ontwikkelen, leren, inspiratie door succes van anderen, graag feedback willen ontvangen en meer. De groei-mindset gaat over groei van het individu. 

Vanzelfsprekend wil je als scaleup-ondernemer de groei-mindset. De groei-mindset is hard nodig omdat elke weer in je scaleup anders is en de uitdagingen steeds groter worden (als je het goed doet).

Maar er mist iets… de interactie met de omgeving en de blik op nu en de toekomst.

Een impact mindset is een groei-mindset met daarbij:

  • open staan voor de wereld (alle stakeholders)
  • open staan voor de toekomst
  • open staan voor groei en bloei

Een belangrijke competentie van de impact mindset is kunnen werken met dualiteiten. Dualiteiten zijn tegenpolen die er allebei mogen zijn. Een paar voorbeelden van praktische dualiteiten voor ondernemers zijn:

  • profit vs. purpose
  • korte termijn vs. lange termijn
  • mensgerichtheid vs. resultaatgerichtheid
  • werken ‘in’ het bedrijf vs. werken ‘aan’ het bedrijf
  • eigen belang vs. algemeen belang
  • efficiënte processen vs. waardevolle dienstverlening
  • groeien vs. bloeien

Hoe herken je een impact mindset? Iemand met een impact mindset toont echte interesse in de ander, is duidelijk en empatisch, is dienstbaar, mensgericht en resultaatgericht.

Hoe pas je een impact mindset praktisch toe? Focus op inspanning en proces, niet op uitkomsten. Vertrouw erop dat de juiste intentie, inspanning en proces leiden tot de juiste uitkomsten. Die meet je en vier je natuurlijk wel.

 Verrijk je groei-mindset tot je impact mindset. Daarmee ben je klaar om succesvol te ondernemen voor een leefbare wereld voor iedereen. Doe je mee?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Los de vijf frustraties van teamwork op

Scaling up en Vijf Frustraties van Teamwork

Wat is een Scale up?