Het nocebo-effect

uitvoering Jan 04, 2022
Het nocebo-effect | Scaleup Impact blog | Scaling up methode

Negatief denken beïnvloedt je gezondheid. En dat is niet zo goed voor je. Pas op voor het nocebo-effect.

Het placebo-effect kent iedereen wel. Positieve verwachtingen leiden tot positieve resultaten, ook al is daar op zich geen aanleiding toe. Positieve informatie leidt tot een positieve reactie.

 

Wat is het nocebo-effect?

Dat placebo-effect heeft ook een kwaadaardig broertje: het nocebo-effect. Kort gezegd: angst maakt ziek. Of iets uitgebreider: het nocebo-effect is een onschuldig iets (bijvoorbeeld nieuws) dat schade veroorzaakt omdat je "gelooft" dat het schadelijk is. Negatieve informatie leidt tot een negatieve reactie.

Nocebo betekent in het Latijn 'ik zal schaden'.

Alsof je heerlijk uitgeslapen wakker wordt en je fitness tracker zegt dat je slecht hebt geslapen.

Waarom is dit nu relevant? Met al het negatieve nieuws in de media over ziekte is de kans aanwezig dat je symptomen krijgt zonder dat je de ziekte hebt. De symptomen die je dan ervaart zijn echt. Zo echt zelfs dat je moet niezen, een loopneus krijgt en keelpijn voelt waardoor je moet hoesten.

Sinds ik op het nocebo-effect stuitte luisterde ik met wat extra aandacht naar het nieuws. Ik ervaar het als een constante stroom van negatief nieuws. Waarbij overigens altijd de schade in euro's wordt uitgedrukt. Positief nieuws ontbreekt. Of ik kan het niet vinden.

Mijn eerste voornemen voor 2022: media-consumptie minimaliseren. Voel me er nu al beter bij. En het scheelt geld 🤗

Mijn tweede voornemen: ik ga alleen leuke, positieve informatie posten over duurzame positieve impact die leidt tot een bewuste en inclusieve samenleving. Fijn als dat een beetje helpt.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?