Kom naar de programma amuse!

Help je scaleup groeien met YESable proposals

mensen Sep 23, 2021
Help je scaleup groeien met YESable proposals

Hoe help je medewerkers groeien door hun capaciteiten optimaal in te zetten? Zodat je zelf ruimte in je agenda en in je hoofd vrijspeelt? Met eenvoudige tool: de YESable proposal!

 

Onduidelijke voorstellen 

Wie kent het niet? Een medewerker die iets voor wilt stellen aan zijn of haar leidinggevende heeft vaak een lang verhaal zonder duidelijke optie of conclusie. Dat kost je veel tijd. Je raakt geïrriteerd. De oplossing ligt in doen en denken met “YESable Proposals”.

Complete informatie, geen besluit. En alleen maar meer werk, zo lijkt het.

Een eenvoudige vraag als “Welke aanbieder van internet via glasvezel moeten wij kiezen?” leidt tot een een lang verhaal met veel opsommingen over mogelijkheden en kosten. Maar geen voorkeur of voorstel. “Zeg maar welke het wordt”, vraagt de medewerker, “want dan kan ik weer verder”. De leidinggevende moet zich in elk detail verdiepen om een beslissing te nemen. En doet eigenlijk het werk van de medewerker en wordt daarvoor niet betaald :-). Dat kan anders! Dan moet anders!

 

YESable Proposal

Goede medewerkers nemen werk uit handen met de YESable Proposal. In de YESable Proposal stelt de medewerker voor de optie voor die volgens zijn expertise het beste voor de organisatie zal zijn.

Hij weegt de verschillende criteria af en presenteert de in zijn ogen optimale oplossing met een paar kernaspecten. Tevens vertelt hij welke twee andere alternatieven er dicht bij in de buurt kwamen, maar specifiek en onderbouwt waarom hij die niet voorstelt. De kern van de YESable Proposal is dat de medewerker het antwoord op een vraag zo voorbereidt, dat de leidinggevende alleen “JA!” hoeft te zeggen.

Dus bijvoorbeeld “Ik stel voor dat we Freedom kiezen voor internet via glasvezel, ondanks de fors hogere aanlegkosten van € 1.000 hebben we lagere maandelijkse kosten en een dubbele snelheid”. Duidelijk.

 

Ja of Nee?

De leidinggevende mag natuurlijk ook vragen stellen of onderbouwd “Nee” zeggen. Dat gebeurt overigens vooral als de leidinggevende geen heldere criteria heeft meegegeven bij zijn vraag. De eindbeslissing ligt bij de leidinggevende maar de medewerker bereid alles zo voor dat de leidinggevende snel “JA!” kan zeggen.

 

De YESable Proposal in 5 stappen

De medewerker maakt een YESable Proposal in 5 stappen:

 1. maak de vraag en de bijbehorende criteria voor een oplossing glashelder
 2. onderzoek alle relevante alternatieve oplossingen 
 3. kies de oplossing die gelet op de criteria het beste past
 4. presenteer deze oplossing en noem daarbij de twee dichtst in de buurt liggende alternatieven
 5. wacht op antwoord, als geen “JA!” beantwoord vragen en pas zonodig de gepresenteerde oplossing aan totdat je wel een “JA!” krijgt

 

De voordelen

De voordelen zijn evident:

 • als leidinggevende kan snel goed voorbereide YESable Proposals goedkeuren zonder zich in elk detail te moeten verdiepen
 • de medewerker kan groeien
 • de medewerker kan zijn specialisme inzetten
 • medewerker en leidinggevende leren op deze manier van elkaar en de YESable Proposals zullen alleen maar beter worden
 • YESable Proposals vergroten de snelheid van schakelen
 • YESable Proposals dragen bij aan een versnelde groeistrategie van de scale up

 

Dus nu een YESable Proposal aan jou…

…als je weet dat YESable Proposals leiden tot snelle en gedegen besluitvorming en ondertussen het team van elkaar leert, wil je dan ook YESable Proposals invoeren in je organisatie?

o JA!
o NEE
o Vragen!

 

Nog sneller groeien? Lees dan meer over het vergaderritme.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Los de vijf frustraties van teamwork op

Scaling up en Vijf Frustraties van Teamwork

Wat is een Scale up?