Groei en Bloeien: De Natuurlijke Cyclus in Ondernemen

groeifases strategie Oct 10, 2019
Groei en Bloeien: De Natuurlijke Cyclus in Ondernemen

Vandaag tijdens een strategiesessie van onze Spark Leadership Academy sprak ondernemer Floris Koumans van Orange Pearl. Zijn presentatie inspireerde doordat hij authentiek vertelde over groeien en bloeien en dat direct vertaalde naar zijn organisatie.

 

Groeien!

Groeien was het toverwoord de afgelopen jaren. Bedrijven moesten groeien, groeien en groeien. Door de economische crisis is daar plotseling een eind aan gekomen. Maar is groeien eigenlijk zo verkeerd?

Groeien is goed. Groeien is natuurlijk. Alles in de natuur groeit. Iets dat niet groeit, gaat dood. Groeien is niet een doel, maar eerder een middel. Na groei komt bloei. Groeien zegt niets, bloeien wel. Als ik je een paar stengels laat zien, dan weet je nog niet om welke planten het gaat. Bloemen zeggen meer.

 

En bloeien?

Groeien is prima als er ook tijd is om te bloeien. Bloeien kost veel energie en is verschrikkelijk bevredigend. Bloeien maakt mooi en aantrekkelijk. Letterlijk aantrekkelijk. Op bloeiende bloemen komen bijen, bloeiende organisaties trekken nieuwe klanten en medewerkers aan.

Groeien kost veel energie en levert nog veel meer energie.

 

De natuurlijke cyclus

Altijd maar willen groeien is niet natuurlijk. In de natuur is er na een tijd van groeien (lente en zomer) een tijd van terugtrekken (herfst en winter). Dat stelt de natuur zich in staat om te herstellen en zich op te maken voor een nieuwe groeispurt. Groei gaat stapsgewijs. Groeien is geen lineair proces zoals veel organisaties nastreven.

 

Trekken aan sprietjes leidt tot niets

Hard trekken aan pril opkomende sprietjes leidt niet tot het sneller groeien van het sneeuwklokje. Net zo min als het steeds opgraven van het bolletje om te kijken of er al iets groeit helpt. Zorg, aandacht en geduld zijn kernwoorden bij groei.

 

Bloeien doe je zo

De organisatie te laten bloeien doe je door te investeren in de cultuur en in de identiteit. Een aansprekende identiteit die goed is doorgevoerd in een organisatie inspireert. Bij Orange Pearl is dat de kleur oranje en zie je door het bedrijf heen allerlei verschijningsvormen van parels. Een identiteit die mooi, aantrekkelijk, leuk, bijzonder, lekker, origineel, creatief en onderscheidend is. Investeren in de cultuur doe je door te investeren in leuke initiatieven als bedrijfsuitjes en beloningen als feestavonden. Niet een voorspelbaar kerstpakket, maar activiteiten die verrassen. De uitingen van bloei zijn goed voor sfeer, teamspirit, trots, fun, inspiratie, winning mood en voor een uitstraling naar de markt.

 

Daarbuiten is het nu winter…

We hebben het hier over organisaties die groeien en bloeien. Geldt dat ook macro-economisch voor een land of continent? Ja! Deze natuurlijke seizoenscyclus zie je ook op macro-economisch niveau. De huidige economische crisis kun je zien als een onverwacht strenge winter. Een rustpauze die ruimte maakt om weer te groeien. Jas aan, sjawl om, alles komt goed!

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode.Ā 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?