Elke week op vakantie: twee simpele stappen voor rust en focus

uitvoering Oct 10, 2019
Elke week op vakantie: twee simpele stappen voor rust en focus

Wat zou dat mooi zijn. Je werk altijd op tijd af hebben alsof je elke week op vakantie gaat. Relaxt op vakantie natuurlijk, niet gestrest. Waarom doe je dat niet iedere week?

 

Prevakantie stress

Voor elke vakantie liep mijn ondernemersstress op tot grote hoogten. Dit moest nog af, dat moest nog gedaan. Tot vijf minuten voor vertrek was ik bezig met alle losse eindjes. Nog even snel mijn voicemail inspreken. Nog even… Ik keek met stress naar mijn meer dan 1.600 emails in mijn inbox die om aandacht vroegen. Vaak ging ik gestrest op vakantie en moes ik de eerste dagen bijkomen.

 

Prevakantie focus

De aanloop naar een vakantie geeft ook enorme focus. Als je onbezorgd op vakantie wilt gaan, dan moet alles af zijn. Alles? Welnee. Veel dingen kunnen prima na je vakantie. Vlak voor die ene vakantie zeven jaar geleden werd ik plotseling super gefocust. Ik wist precies wat nu af moest en wat niet. Ik maakte een lijstje en werkte die met ijzeren discipline en vlijmscherpe focus af. Toen alles op het lijstje afgevinkt was, kon ik op vakantie. Het werd een heerlijke ontspannen vakantie. Waarin ik tijd had om na te denken. Over “Waarom doe ik dit niet altijd?”

 

Hoe doe je dat?

Ik besloot elke week op vakantie te gaan. Althans te doen alsof. Elke week rond ik mijn werk af klaar om op vakantie te gaan. Alles netjes afgerond en opgeruimd. Om maandag weer fris en fruitig te beginnen. Eigenlijk is het heel eenvoudig en het geeft enorme duidelijkheid en rust.

Het vergt maar twee stappen:

  1. maak eenmalig een checklijstje met alle dingen die je wilt afronden voor het weekend. Bijvoorbeeld bureau opgeruimd, email inbox leeg, rapportages verstuurd. Bij mij draait het om drie dingen: alles klaar, alles leeg en alles opgeruimd.
  2. rond dat lijstje elke vrijdagmiddag af. Helemaal. Alsof je op vakantie gaat. Ik plan nu maar één uur in. In het begin was het iets meer werk. Maar nu lukt het me altijd om binnen één uur vakantieklaar te zijn. Op mijn lijstje staat om alle inboxen te verwerken. Email, openstaande taken in mijn GTD programma Omnifocus, alle artikelen die ik nog wil opslaan in Evernote. Alle papiertjes in mijn opschrijfboekje en op mijn bureau. Dat is het wel.

“Ja maar…”, hoor ik vast. Je gaat toch niet alle emails beantwoorden en verwerken zodat je inbox leeg is? Welnee! Dat doe ik ook niet als ik op vakantie ga. Ik beantwoord alleen belangrijke, urgente en significante emails. De rest schuif ik zo -hop- naar het archief. Ik doe dit nu al zeven jaar en tot op vandaag ben ik verbaasd hoe weinig mensen op email terugkomen. Als ze het al doen, dan duik ik even in mijn archief. Maar ik schat dat 99,5% gewoon verdwijnt. Dat is niet erg. Dat is fijn, want niets is zo lekker als maandag met een lege inbox te beginnen en niet tegen 1.627 emails aan te kijken waar ik nog iets mee moet. Daarom ga ik elke week op vakantie.

Heerlijk toch, om opgeruimd de nieuwe week te beginnen?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?