Elke missie verdient een manifest

strategie Oct 10, 2019
Elke missie verdient een manifest

Betekenisvolle groei begint met een inspirerende missie. Simon Sinek’s why is daarvoor vaak de basis. Als je het goed doet genereert het veel energie. Maar het geeft weinig duidelijkheid. Hoe versterk je de missie? Met je manifest!

De groeimethodiek Scaling up begint met een magnetische kernideologie. De kernideologie is de hart van het bedrijf en bestaat uit de missie, de visie en cultuur. Met elk bedrijf gaan we aan de slag voor een inspirerende missie. Een missie die kippenvel veroorzaakt bij iedereen die betrokken is. Simon Sinek’s golden circles (zie op youtube) is daarbij een prima oefening. Die leidt tot inspirerende missies als “Change the world sleeping”, “wij helpen ondernemers en hun teams te groeien tot hun volle potentieel” en “we hate crappy products!”.

Inspirerend. Energiegevend. Maar geeft geen duidelijk in de dagelijkse besluitvorming op de werkvloer. Want koop je nu een Ferrari voor je vertegenwoordiger omdat je crappy products niet uit kunt staan?

En nu?

Wat geeft energie en duidelijkheid op de werkvloer?

Een manifest!

Als software-ontwikkelaar liep ik destijds tegen de ontwikkelmethodiek Scrum aan. Scrum heeft een inspirerende missie: “To improve the profession of Software Delivery“. In het manifest van Scrum vind je de praktische vertaling aan (zie Manifesto for Agile Software Development). Het Scrum manifest bestaat uit een aantal waarden (die helpen met prioriteitstelling) en een aantal principes die de kernideologie verduidelijken.

Elke goede missie verdient een manifest. Dit is een voorstel voor het manifest voor betekenisvol ondernemen.

Welke ideeën, suggesties, op- en aanmerkingen en aanvullingen heb je?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?