Wat is onze definitie van impact?

impact Mar 17, 2022
Wat is onze definitie van impact?

"Wij willen veel impact!", stelde het groeiteam. Dat klonk eigentijds en veelbelovend. Wat is impact? En wat bedoelt dit team eigenlijk?

Impact is de invloed dat een bedrijf heeft op de stakeholders van het bedrijf (bron: ensie.nl). Daarbij kan die invloed verschillende karakters hebben, bijvoorbeeld economisch, milieu of sociaal, maar ook psychologisch en mentaal. Impact kan negatief, neutraal of positief zijn.

Wat is de gewenste uitkomst van impact volgens deze definitie? Dat bestaat uit twee delen: 

  • voor welke stakeholders je,
  • welke positieve impact, 
  • je gedurende langere tijd realiseert.

Positieve impact ontstaat door het creëren van echte waarde waar de ander op zit te wachten. Dit kan groots zijn zoals ‘alle plastic uit de oceanen’ van The Ocean Cleanup. Maar het kan ook klein en bijna moeiteloos zijn. Denk bijvoorbeeld aan vanuit vakmanschap je klant optimaal bedienen. Of je een betere dienstverlening nastreeft dan wie dan ook, omdat je erin gelooft.

Iets geven aan de ander waar hij of zij écht wat aan heeft.

Stakeholders zijn in ons huidige neo-liberale denken natuurlijk allereerst klanten, medewerkers en vooral aandeelhouders. Maar ook de gemeenschap is een stakeholder, en de natuur en misschien ook wel toekomstige (en nog ongeboren) generaties. 

Stel je eens voor… dat je positieve waarde voor velen kunt realiseren… niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn... en dat het dan ook nog lukt dat niemand er nadeel bij ondervindt… en dat dit leidt tot een bewuste en inclusieve samenleving? Dat zou toch mooi zijn?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?