Kom naar de masterclass
Scaleup Impact blog | De vierde groeibarrière | Scaling up for impact

De vierde groeibarrière

May 26, 2022

Groeien lijkt vaak een kwestie van slim en hard werken. Maar er is meer. Lees over de drie groeibarrières die je moet kennen plus één die er nu bij komt.

Bedrijfsgroei gaat niet lineair en zeker niet volgens een hockey-stick. Een bedrijf groeit lekker totdat het onvermijdelijk gaat knellen. Het lijkt wel of er een barrière op groei zit 🙄

Wat doe je dan? Nog harder werken?

Nee!

De kunst is om te herkennen wat de groeibarrières zijn en daar prioriteit aan geven. Sinds jaar en dag zijn dat deze drie:

  1. leiderschapsontwikkeling, zodat het leiderschap altijd 'fit for the job' is en groei kan creëren i.p.v. managen. Zorg dat je als ondernemer, groeiteamlid of medewerker meegroeit met je bedrijf. Sta jezelf niet toe om de bottleneck voor groei te zijn!
  2. infrastructuur, systemen en processen die efficiënt werken en meegroeien.
  3. marketing die de juiste klanten en het juiste talent aantrekken.

We zien nu een duidelijke en langdurige vierde groeibarrière:

       4. het werven, ontwikkelen en behouden van talent

Talent is nodig voor groei en groei is nodig voor talent. Je bent mooi in de aap gelogeerd als het werven, ontwikkelen en behouden van talent je niet goed genoeg lukt. Dat komt vaak omdat je te laat bent, je snel iemand nodig hebt en dan iemand aanneemt die qua competentie goed voldoet maar niet bij de cultuur past.

Herken de groeibarrières of beter: wees ze voor!

Wat ga jij doen om sneller betere mensen te werven?

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: