Gratis brochure aanvragen

De betekenis in betekenisondernemen

impact Oct 10, 2019
De betekenis in betekenis ondernemen | Scaleup Impact blog | Scaling up for impact

Ondernemen. Al jaren ‘in’. De wereld verandert en vraagt een nieuwe kijk op ondernemen. Op ondernemen mét betekenis. Betekenisondernemen. Maar welke betekenis wil je geven aan wie en waarom?

Betekenis

Betekenis geeft inhoud en zin. Zegt Van Dale. En betekenis heeft belang en waarde, volgens diezelfde Van Dale. Klinkt goed. Dat kan de wereld wel gebruiken. Na alle focus op alleen aandeelhouders. Naast alle plastic en wegwerp. Betekenis geef je door producten en diensten die er toe doen. Door waardevolle producten en diensten. Producten en diensten die er toe doen. Waar onze wereld nu op zit te wachten. Producten en diensten die echte problemen oplossen. En die verschil maken omdat ze échte problemen oplossen en jouw bedrijf precies de goede organisatie is om die oplossing aan te dragen. Uit passie, missie en visie. En natuurlijk betekenis. Maar aan wie geef je betekenis?

Betekenis voor wie?

Betekenis geef je aan vijf verschillende doelgroepen tegelijk:

  1. jezelf als ondernemer. De betekeniscreeërder. Je ziet problemen en bedenkt oplossingen.
  2. je gezin en familie. Die mensen die je ondersteunen in je queeste om betekenis te creeëren en te delen.
  3. je business. Het vehikel dat je gebruikt om betekenis in de wereld te zetten, met mensen om je heen die je helpen de betekenis te versterken en te borgen.
  4. je klant. Vanzelfsprekend, want daar doe je het voor. Jouw betekenis lost een probleem bij de klant op. Die vervolgens in staat is om zelf betekenis te geven. Bijvoorbeeld door het realiseren van zijn BHAG.
  5. de maatschappij. En last but not least ‘de maatschappij’. Jouw omgeving. Je geeft betekenis door werkgelegenheid te verschaffen, door charitatieve giften, door jouw manier om bij te dragen aan het grotere geheel.

In die volgorde. Je begint met jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, dan ben je optimaal in staat om betekenis te geven. Als je te hard werkt, teveel naar anderen luistert of niet goed voor jezelf zorgt, dan verklein je de betekenis die je geeft.

Om er achter te komen welke betekenis je geeft aan anderen kun je kijken door een lens. De omgekeerde lens. Met de omgekeerde lens verplaats je je volledig in het perspectief van de ander. Je gezin, je bedrijf, je klant of de maatschappij.

Betekenis wanneer?

Betekenis heeft een tijdsdimensie. Activiteiten die we nú doen kunnen nu betekenis hebben. Maar dat hoeft niet. Soms hebben huidige activiteiten pas betekenis in de toekomst. Dat is prima. Zeker als je daar bewust aan bouwt. Met de telelens kun je ontdekken welke betekenis je geeft in de toekomst. Je beschouwt de huidige activiteiten en je beschrijft welke effecten die zullen hebben over 6 maanden, 12 maanden, 3 jaar of 10 jaar.

Het zou mooi zijn om betekenis en ondernemen aan elkaar te koppelen. Tot betekenisondernemen. Ondernemen met waarde voor iedereen. De komende maanden schrijf ik een artikelserie om dit verder uit te diepen. Vooral hóe je betekenisondernemen in de praktijk brengt. Want je moet het wel dóen. Anders blijft het bij praten. En verandert er niets.

Hoe geef jij betekenis aan ondernemen?

Dit artikel heb ik op 27 augustus 2014 aangepast. Betekenisvol ondernemen noem ik vanaf nu betekenisondernemen. Inhoudelijk blijft het hetzelfde – ik ben er al 30 jaar mee bezig, ik kan niet anders.

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

De Rockefeller Habits toepassen

Waarom Scaling up toepassen?

Wat is Scaling up?