De cruciale rol van de menselijke maat

mensen Feb 01, 2022
De cruciale rol van de menselijke maat

De menselijke maat speelt een cruciale rol in Scaling up for impact. Mensen maken hét verschil. Maar wat precies is die menselijke maat?

Organisaties zijn een vrij willekeurige verzameling van mensen die verschil willen maken als de randvoorwaarden optimaal zijn. Verschil maken wil zeggen: het beste geven aan klanten, team, bedrijf en samenleving dat precies op dat moment nodig is.

Uitgangspunt daarbij is dat organisaties er zijn voor mensen en door mensen en niet alleen voor aandeelhouders. Mensen zijn kapitaal en geen kostenpost.

De menselijke maat gaat over wederkerigheid van zinvolle opbrengsten van mensen in brede context. Deze context is breed omdat het gaat over meer dan de medewerker en het bedrijf. Die context strekt zich uit tot de samenleving nu en in de toekomst.

Belangrijke kernwoorden daarbij zijn: 

  • vakmanschap die leidt tot zingevend werk, met bijdragen om trots op te zijn en brandende nieuwsgierigheid om het morgen nóg beter te doen
  • verbinding met omgeving (klanten), bedrijf, team en jezelf zijn belangrijk. Je onderdeel voelen van een community.
  • vertrouwen dat bedrijf en medewerker er voor elkaar zijn in goede en in slechte tijden.
  • het gaat om de mens achter de medewerker of de mens achter de bestuurder of ondernemer.
  • persoonlijke groei en professionele groei gaan hand in hand met de groei van het bedrijf.

We spreken van zinvolle opbrengsten als de medewerker precies dat doet wat op dat moment nodig is (niet minder en ook niet meer) op de best mogelijke manier en dat het bedrijf dat waardeert.

Kortom: de menselijke maat gaat over vakmensen die met liefde het beste geven en persoonlijk en professioneel meegroeien met het bedrijf. Het bedrijf dat de bijdragen van medewerkers goed beloont en die medewerkers uitdaagt zich verder te ontplooien. Wederkerigheid gaat over dat het bedrijf en medewerker elkaar vooruit helpen. Maak je bedrijf menselijk: voor mensen en door mensen. Dat maakt verschil.

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?