Kom naar de masterclass
Betekenisvol Ondernemen | Scaleup Impact blog | Scaling up for impact

Betekenisvol Ondernemen

Oct 10, 2019

Betekenisvol Ondernemen. Je hoort er veel over. Misschien doe je het zelfs al zonder dat je het weet. Wat is betekenisvol ondernemen? En wat is de grootste valkuil?

Waarom betekenisvol ondernemen?

Betekenisvol ondernemen is hip. Je hoort deze twee woorden steeds vaker. Soms is dat in de vorm van groene marketingcampagnes van grote bedrijven. Of soms kleinschalige initiatieven voor een betere wereld. Een betere wereld? Onze mooie wereld verandert. Grote vertrouwde merken verdwijnen en nieuwe merken komen op. Adieu OAD, Halfords en Siebel Juweliers. Welkom AirBnB en Uber. We zijn klaar met graaien en bonussen. We willen anders kijken naar de wereld. We voelen dat de wereld nu iets anders nodig heeft. Betekenisvol ondernemen kan daarbij helpen.

Maar wat is betekenisvol ondernemen?

Betekenisvol ondernemen

Laten we beginnen met te onderzoeken wat betekenisvol ondernemen is. Betekenisvol betekent vol met betekenis. Wat is betekenis? Van Dale geeft twee varianten. Inhoud of zin en belang of waarde. Twee varianten die beide prima passen op betekenisvol ondernemen. Want betekenis geven gaat over inhoud en zin of gaat over belang en waarde. Of alle vier natuurlijk.

Betekenisvol ondernemen gaat dus over zinvol en/of waardevol ondernemen. Welke twee varianten van betekenisvol ondernemen zijn?

Twee soorten betekenis

Uit de definitie van Van Dale ontluiken twee varianten van betekenisvol ondernemen:

  • sociale ondernemers. Ondernemers die iets goeds aan onze wereld willen bijdragen. Werkgelegenheid creëren in derde wereldlanden. Of malaria de wereld uit helpen.
  • vakmensen. Met inhoudelijke passie op het gebied van accountancy, software, tandheelkunde, voeding, you name it. Die staan voor inhoud. Misschien zelfs door hun collega’s vakidioten genoemd.

Beide typen ondernemers lijken heel verschillend. Op punten zijn ze dat ook. Maar ze hebben ook veel gemeen. Beide soorten ondernemers zijn wereldverbeteraars die de wereld willen veroveren. Beiden hebben het beste met hun omgeving voor. Veel betekenisvolle ondernemers zijn onvoldoende succesvol. Wat is hun grootste valkuil?

Grootste valkuil

Vele betekenisvolle bedrijven leiden een marginaal bestaan. Daar is een reden voor. Ze geven teveel en vragen te weinig. Energetisch is de uitwisseling tussen ondernemer en buitenwereld structureel in onbalans. Dat wreekt zich vroeger of lager. Ik zie betekenisvolle bedrijven verdwijnen, betekenisvolle ondernemers een burn out oplopen of in de marginaliteit een overlevingsstrijd voeren. Met verstrekkende gevolgen! Want het is zonde als betekenis niet tot wasdom komt door onvoldoende kracht te ontwikkelen. Eeuwig zonde. Daarom gun ik betekenisvolle bedrijven betekeniskracht. Dat ze betekenis geven en kracht ontwikkelen om die betekenis in de markt te zetten. Lees meer over betekeniskracht. Het gevolg van betekeniskracht is impact (of effect als je dat woord mooier vindt). Impact laat zich in een formule beschrijven als betekenis maal kracht. Lees meer over de betekeniskrachtformule.

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: