Neem deel aan onze gratis workshop!

Betekeniskracht en Rockefeller Habits

impact strategie uitvoering Dec 18, 2023
Betekeniskracht en Rockefeller Habits | Scaleup Impact blog | Scaling up for impact

Betekeniskracht en Rockefeller Habits. Twee uitstekende tools om betekenisvol te ondernemen. Maar hoe passen die twee tools bij elkaar? Kun je betekenisvol ondernemen met het ‘harde’ Rockefeller Habits?

Betekenisvol ondernemen

De tijden zijn veranderd. Oude ondernemingen redden het zelfs na een eeuw plotseling niet meer. Oud ondernemen hoort niet meer bij deze nieuwe tijd. Maar wat dan wel? 

Het nieuwe ondernemen gaat over betekenisvol ondernemen. Betekenis in de wereld zetten en die succesvol manifesteren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want veel betekenisvolle bedrijven manifesteren zich te weinig. Of omgekeerd. Het lijkt of die balans tussen betekenis en kracht nog niet is gevonden. Hoe zou die balans eruit kunnen zien?

 

Betekeniskracht

Betekeniskracht is de kern van betekenisvol ondernemen. Betekeniskracht gaat over twee componenten. Betekenis en kracht. Betekenis gaat over vanuit intrinsieke en authentieke passie echte problemen aanpakken en oplossen. Kracht omvat het doorzettingsvermogen, de focus en discipline om te manifesteren. Ik schreef hier eerder al over in BetekenisKracht en de betekeniskrachtformule.

Betekeniskracht gaat over betekenis (inhoud) en kracht (vorm). Betekeniskracht is het nieuwe ondernemen. En gelukkig zijn er meer dan voldoende bedrijven die betekenis brengen. Maar helaas nog maar weinig die voldoende kracht ontwikkelen. Vaak is kracht een ‘vies’ woord. Commercie… brrrr. Veel te ‘hard’. Maar stel je voor dat die kracht onontbeerlijk is voor de betekenis die je brengt. Welke tool kan je helpen om kracht te ontwikkelen?

Rockefeller Habits

Rockefeller Habits is een business framework. Het ontstond in de midden negentiger jaren van de vorige eeuw door groeigoeroe Verne Harnish. Destijds beschreef Harnish de methodiek in het boek Mastering Rockefeller Habits. Rockefeller Habits maakt de richting van een bedrijf zichtbaar en stemt alle medewerkers af op elkaar en op die richting.

De kern is de One Page Strategic Plan. Je hele bedrijf op één A4tje. Rockefeller Habits helpt daarna met de voortgang van groei transparant te maken. Rockefeller Habits gaat over discipline. Prioriteiten, kengetallen en ritme. Ideaal om kracht mee te ontwikkelen. Niet voor niets heet Verne Harnish’ nieuwe boek “Scaling Up”. Maar hoe combineer je betekeniskracht en Rockefeller Habits?

 

Betekenisvolle en krachtige combinatie

Betekeniskracht en Rockefeller Habits bij elkaar brengen lijkt logisch. Je formuleert de betekenisvolle ideologie en zet die in het One Page Strategic Plan van Rockefeller Habits. De core purpose (why) en BHAG zijn betekenisvol en de rest van het plan gaat over discipline. Eenvoudig toch? Maar dan ontstaat er een waterscheiding tussen ‘zacht’ (betekenis) en ‘hard’ (discipline). Hoe los je die op?

De echte integratie gebeurt als je de ‘zachte’ kant gaat meten. Dat doe je met zachte getallen. Zachte zaken als medewerkersgeluk en de energetische opbrengst van succes passen prima naast de harde getallen als EBITDA en headcount. Sterker nog: ze zijn beide nodig om evenwicht te creëren. Evenwicht tussen zin en zakelijkheid. Tussen betekenis en kracht. Daarom passen betekeniskracht en Rockefeller Habits uitstekend bij elkaar. Een mooie combinatie voor meer betekeniskracht. Want we gunnen onze mooie wondere wereld méér betekeniskracht.

 

     

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?