Scaleup Impact blog | Vijf niveaus van duurzame positieve impact | Scaling up for impact

Vijf niveau's van duurzame positieve impact

Nov 11, 2021

Impact… elk bedrijf gaat er tegenwoordig voor. Maar wat bedoelen ze met impact? En hoe intensief willen ze impact realiseren?

Ieder bedrijf heeft impact. Ook negatieve impact is impact 🙄. Dat is natuurlijk niet wat goed is voor de wereld. Impact gaat over de som van alle effecten die je bedrijf heeft op haar omgeving. Die impact kan negatief zijn of positief zijn.

Maar wat is goede impact die niet eenmalig maar duurzaam is?

Duurzame positieve impact is het structureel en continu leveren van een positief duurzame bijdrage aan de ontwikkeling van onze wereld. De intentie om betekenisvol te ondernemen zit in het DNA en in het primaire proces van het bedrijf.

 We definiëren vijf intensiteiten van duurzame positieve impact:

level 0: business as usual. Het bedrijf doet wat het altijd heeft gedaan en er is geen urgentie om iets aan positieve impact te doen. Gewoon omdat het niet op de radar staat of omdat het bedrijf geen financiële winst maakt.

level 1: de kans zien. Het bedrijf ziet de kans die impact heeft en maakt daar gretig gebruik van in marketing, maar past de bedrijfsuitoefening verder niet aan. Het risico is ‘green washing’.

level 2: passieve impact door winsten te delen. Het bedrijf doet wat het altijd deed en deelt winsten met de omgeving. De 1% pledge is hiervan een mooi voorbeeld, waarbij je 1% van je vermogen, 1% van je winst, 1% van je tijd en/of 1% van je product doneert. Ook kun je een goed doel uitkiezen. Supergoed om dit te doen en het kan beter. Op dit niveau zie je ook MVO initiatieven ontstaan.

level 3: actieve impact door te ondernemen. Je belegt duurzame positieve impact in je business model, waarmee je waardevolle ondernemerskracht inzet om bij te dragen aan ontwikkeling van onze wereld. Wij geloven dat succesvol ondernemerschap de vonken van broodnodige verandering zijn voor een faire en inclusieve samenleving. Circulair ondernemen is een mooi voorbeeld van dit niveau.

level 4: leaving a legacy. Dit is het summum. Je belegt betekenisvol ondernemen volledig in je bedrijf en je organiseert het zo dat de duurzame positieve impact blijft bestaan en zelfs vergroot als jij en/of je bedrijf er niet meer zijn. Je bedrijf levert meer aan haar omgeving dat zij terug neemt. Regeneratief ondernemen dus.

Op welk niveau van impact zit jouw bedrijf nu? En… wat is je ambitie?

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: