Probleemoplossing: hoe bedrijfsproblemen kansen voor groei creëren

groeifases Nov 04, 2021
Probleemoplossing: hoe bedrijfsproblemen kansen voor groei creëren

Problemen... je bent ze in je bedrijf liever kwijt dan rijk. Toch kun je beter koning probleemoplosser worden, want veel problemen horen bij groei. Leer in dit artikel hoe bedrijfsproblemen kansen voor groei creëren. 

Een bedrijf zonder problemen is kansloos. In mijn eerste bedrijf streefde ik naar een probleemloos bedrijf. In het begin lukte dat aardig, maar al snel werd mijn streven een hardnekkig probleem :) Problemen horen bij ondernemen en betekenen dat het bedrijf, de medewerkers en de ondernemer groeien. De kunst is natuurlijk om die problemen snel te herkennen en nog sneller voor eens en altijd op te lossen. Maar hoe ontstaan die problemen eigenlijk?

Meer medewerkers, meer problemen. Groei van je bedrijf leidt tot meer problemen. Daarbij maakt het niet uit of je een goede of slechte ondernemer bent. Het maakt niet uit of je een ervaren ondernemer bent. Het maakt zelfs niet uit in welke branche je werkzaam bent. Problemen ontstaan gewoon.

Veel van die problemen zijn 'normaal' voor de grootte van je bedrijf. Die problemen zijn helemaal prima. Niet altijd leuk, maar horen bij de groeifase waarin je bedrijf zit. De concurrent heeft dezelfde problemen in dezelfde groeifase. Maar pas op!

Je hebt ook abnormale problemen. Problemen die echte problemen zijn, maar niet horen bij de groeifase waarin je zit. Abnormale problemen wil je niet. Vraag onmiddellijk om hulp als dit je overkomt. Een voorbeeld van een abnormaal probleem?

Gebrek aan focus is als startup een normaal probleem. Gebrek aan focus is als scaleup is absoluut een abnormaal probleem.
Overigens is perfectie in alle groeifasen een abnormaal probleem :)

Problemen zijn prachtig. Geniet ervan terwijl je ze snel en succesvol oplost. Want ze tonen aan dat je groeit en bloeit.

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?