Kom naar de masterclass
Klantgericht ondernemen | Scaling up for Impact | Scaleup Impact

Klantgericht ondernemen

Jun 29, 2023

De ‘race to the bottom’ met prijzen met als doel om zoveel mogelijk winst te maken werkt op lange termijn niet. Wat is het alternatief?

“Zomerchaos op Schiphol kwam door drang om zo goedkoop mogelijk te werken” kopt NU.NL. De chaos op Schiphol vorig jaar was het resultaat van een jarenlange strategie dat alles zo goedkoop mogelijk moest. Het uitbesteden werk geeft je te mogelijkheid om leveranciers te laten concurreren. Dat leidt tot de laagste prijs. En dat leidt tot de hoogste winst voor aandeelhouders.

Op korte termijn. Winst is het doel, klanten zijn het middel. Echt anglo-amerikaans.

Want op lange termijn ontstaat er chaos, zo blijkt. Dat geldt niet alleen voor Schiphol, maar voor elk bedrijf. De concurrentie die onstaat tussen de aanbieders leidde tot lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden van de medewerkers bij de aanbieders. Die werden natuurlijk ontevreden.

Ontevreden medewerkers leiden tot het slecht bedienen van klanten. Dat hebben we gezien. Lange wachtrijen en veel hinder voor de reizigers. Schiphol had geen oog voor de eindklant, de reiziger.

Wat is het alternatief?

Het Rijnlandse alternatief zet de klant (en stakeholders) centraal en bedient die zo goed mogelijk. Dat is het doel. Klanten zijn het doel, winst is het middel.

Zet je klant op één en de rest volgt vanzelf. Het vraagt wel een andere mindset. Lange termijn waardecreatie voor velen versus korte termijn winst voor aandeelhouders.

Waar kies jij voor?

bron: https://lnkd.in/ey7hnwV8