Kom naar de masterclass
Kept Promise Indicators | Scaleup Impact blog | Rockefeller Habits

Kept Promise Indicators

May 26, 2022

Groeien we of zitten we juist in een diepe dip? Vaak heb je wel een gevoel bij de voortgang van je bedrijf.

Maar, die vooruitgang wil je uiteraard meetbaar, transparant en bespreekbaar maken. Zodat je inzichtelijk hebt hoe het met je organisatie gaat.

 

Dit doe je met KPI’s

KPI’s zijn getallen die beschrijven hoe goed (delen van) processen werken. Je meet als het ware de gezondheid van het (deel)proces.

Zo is een logische sales KPI de omzet of brutomarge. En een belangrijke marketing KPI het aantal leads …

 

De voordelen van KPI’s

 1. herken patronen en trends
  KPI’s geven veel informatie en maken het mogelijk om trends te herkennen. Een trend openbaart zich door zes KPI’s op een rij te zetten. Dus bijvoorbeeld de omzet of bankstand van de afgelopen zes maanden.
 2. koppelen van verantwoordelijkheden aan getallen
  Zodat medewerkers verantwoordelijkheid nemen over hun bijdrage. En inzichtelijk wordt hoe het proces ervoor staat. Zo werkte je supportmedewerker vandaag acht klanten weg. (Acht? Dat is meer dan ooit!)
 3. mensen nemen verantwoordelijkheid
  Tenslotte geeft het mensen die kans om zelf verantwoordelijk te nemen over hun bijdrage. Een medewerker laat met zijn KPI zien dat hij bijdraagt. Het getal dat je kiest is dus eigenlijk een soort toezegging. Een belofte.

 

Werken met KPI’s

 1. benoem je eigen getallen
  Juist voor verantwoordelijkheid is het belangrijk dat medewerkers hun eigen KPI’s benoemen. Laat ze dus niet geautomatiseerd inlopen in een spreadsheet. Verantwoordelijkheid nemen is je eigen KPI rapporteren. Zodat jij het team informeert hoe het staat met jouw bijdrage. En zodat je team weet waar wellicht hulp nodig is …
 2. neem slechts een paar getallen
  Iedere medewerker heeft slechts een handvol (drie of vier) getallen. Het zijn de getallen die zijn bijdrage aan het bedrijf het beste beschrijven. Focus is daarbij cruciaal, dus kies de belangrijkste!
 3. KPI’s kiezen
  Kies een KPI die veelzeggend is voor jouw rol. Het getal geeft snelle informatie op jouw voortgang. Het kan daarbij zijn dat je getallen veranderen, omdat je prioriteit(en) en/of rol verandert.

 

Met welke KPI meet je jouw belangrijkste prioriteit?

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: