Hoe zet je groeispanning functioneel in?

groeifases Oct 10, 2019
 Hoe zet je groeispanning functioneel in?

Groeien vergt energie. Energie komt uit groeispanning. Precies de juiste spanning tussen de juiste processen. Hoe zet je groeispanning functioneel in?

 

Spanning

Spanning in een bedrijf kan functioneel of dysfunctioneel zijn. Dysfunctionele spanning kennen we allemaal. Een tekort aan cashflow. Medewerkers die niet door één deur kunnen. Of nog erger: mede-directeuren die elkaar de tent uit vechten. Spanning genoeg Spanning is energie. Dysfunctionele spanning levert negatieve energie. Groeien kost energie, véél energie. Maar pas op voor negatieve energie! Maar waar zoek je dan wel naar?

 

Groeispanning

Groeispanning is de positieve energie binnen een bedrijf. Dan bedoel ik niet de flow als alles lekker en moeiteloos loopt. Want flow is prachtig, maar geen basis voor groei. Voor groei is het nodig dat er weer iets nieuws ondernomen wordt. Waarbij we niet weten hoe het uitpakt. Spannend. Spanning. Positieve energie. Groeispanning. Maar hoe wek je groeispanning bewust op?

 

Ontkoppelpunten

Groeispanning kun je als ondernemer bewust opwekken. Hoe je dat doet? Kijk naar de processen in je organisatie. Tussen die processen zitten overdrachtspunten. Ontkoppelpunten heten ze officieel. Tussen marketing en sales ligt het ontkoppelpunt vaak bij leads. Zo’n ontkoppelpunt leidt vaak tot spanning. Negatief en dysfunctioneel. Of juist functioneel en positief. Dat ontkoppelpunt tussen marketing en sales leidt vaak niet tot groeispanning. In het beste geval is dat ontkoppelpunt neutraal. Maar al te vaak is die negatief, klaagt sales over de kwaliteit en kwantiteit van leads. Klagen is dysfunctionele spanning. Maar in welke ontkoppelpunten wek je dan bewust positieve energie op?

 

Opwekken van groeispanning

Groeispanning opwekken doe je bewust. Het beste ontkoppelpunt om groeispanning op te wekken is tussen sales en operations (of projecten of uitvoering). Als sales precies verkoopt wat operations kan leveren, loopt het lekker maar is er geen sprake van groei. Groei begint op het moment dat sales iets meer kan verkopen dan operations akkoord vindt. Iets meer kan zowel in aantal zijn als in functionaliteit. Mijn ervaring: sales mag één pagina voorlopen dan operations. Niet een heel boek. Want sales alles verkoopt wat los en vast zit zonder overleg met operations, dan is de spanning al snel dysfunctioneel.

Hoe werkt dat opwekken van groeispanning in de praktijk? Stel je voor een situatie waarin sales en operations gezamenlijk pitchen op een deal. Operations twijfelt en klaagt. “Dit stukje nieuwe functionaliteit, we kunnen niet garanderen dat dit werkt!”. Soms gevolgd door: “En we hebben op dit moment geen tijd om het uit te zoeken”. Hoe vaak ik dit niet heb gehoord. Ook in mijn eigen bedrijf. Strevend naar harmonie besloot ik dan operations voordeel van de twijfel te geven. Dus geen deal. Dat leidt wel tot harmonie, maar niet groei. Het adagium nu is: “Go for the deal”. Dus sales krijgt automatisch het voordeel van de twijfel.

 

Groeispanning kun je als ondernemer bewust opwekken. Doe dat met aandacht en groei ontstaat vanzelf. Hoe werkt dat bij jou?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?