In vier stappen werken met dualiteiten

strategie uitvoering Sep 15, 2022
Werken met dualiteiten in vier stappen

Ondernemen lijkt vrij simpel. Je bouwt een profit-making machine en je bent succesvol. Maar werkt zo’n eenzijdige kijk op ondernemen vandaag nog wel? Dansen met dualiteiten is de oplossing. In dit artikel leer je in 4 stappen om te werken met dualiteiten.

 

De snel veranderende buitenwereld

Als de wereld ooit lineair is geweest, dan is daar nu geen sprake meer van. We leven in een onstuimige wereld die supersnel en vooral onverwacht verandert. De snel veranderende buitenwereld maakt het onmogelijk om voor langere eenzijdig focus te hebben. Welk aspect ook nu je daadkrachtige focus heeft, de andere kant van dat aspect moet evenwichtig je meenemen in je aandacht. Het zijn dualiteiten, ogenschijnlijke tegenstellingen. De nieuwe norm voor succesvol ondernemen vraagt om een duale focus.

 

Dualiteiten

Het gaat continu om het zien welke dualiteiten er een rol spelen. Het woord dualiteit betekent tweeledigheid en doet ons geloven dat we moeten kiezen. Profit of purpose. Liefde of angst. Groeien of bloeien. Omzet of winst. Omzet of klanttevredenheid. Goed of kwaad. Wij of zij. Work of life. Als je eenmaal je verdiept in dualiteiten, dan zie je ze overal. Dan merk je ook dat je onmiddellijk een keuze wilt maken.

Als je kneiterhard stuurt op:
- profit, dan komt purpose in de knel. Of people.
- werken ‘in’ het bedrijf, dan vergeet je te werken ‘aan’ het bedrijf en creëer je een toekomstig probleem
- ben je veel intern gericht, dan vergeet je waarschijnlijk je klanten
- werk je super klantgericht, dan kan het intern chaotisch zijn
- commerciële bonussen, dan kom krijg je ook de verkeerde klanten binnen.
- procesgericht, dan mis je de menselijke maat
- …

 

Stel dat je die keuze niet hoeft te maken. Dat dualiteiten eigenlijk niet bestaan omdat we leven in een non-duale wereld waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Hoe kun je praktisch dansen met dualiteiten, zodat ze goed werken voor je bedrijf?

Je bepaalt focus en neemt de andere kant mee in je doelen. Je kiest nu keihard voor purpose en houdt profit scherp in de gaten. Of supergefocust op mensen met ook focus op interne processen.

Het gaat niet om ‘of…of…’, maar om ‘en…en…’.

 

Vier stappen

Effectief werken met dualiteiten doe je in vier stappen:

  1. identificeer welke dualiteiten op dit moment je bedrijf het meeste brengen. Welke focus heeft je bedrijf nú nodig en welke dualiteit maak je daarbij belangrijk?
  2. zet op beide dualiteiten doelen en laat die rythmisch variëren. Voorbeeld: een kwartaal focus op profit, volgende kwartaal op purpose, kwartaal daarna profit enzovoort.
  3. beleg de dualiteiten bij verschillende personen. Twee weten meer dan één en het overleg tussen die twee maakt de focus evenwichtig.
  4. evalueer, leer en verander waar nodig.

Daarmee creëer je een dynamisch evenwicht tussen dualiteiten. Ondernemen met dualiteiten hoort bij de nieuwe norm voor succesvol ondernemen.

 

Welke dualiteiten hebben nu jouw directe aandacht nodig?

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?