Plan een intake

Drie groeitips voor het nieuwe ondernemen

groeifases strategie Oct 10, 2019
Drie groeitips voor het nieuwe ondernemen | Scaleup Impact blog | Scaling up methode | Strategie

Onzekere tijden. Al jaren lang en dat blijft nog wel even. Aan de crisis komt maar geen eind. Het duurt wel lang he? Hoe maak je van dit jaar toch het beste jaar ooit? Drie groeitips voor het nieuwe ondernemen!

Onzekere tijden

Het zijn onzekere tijden. Dat is zeker. Sinds 2008 is verandering de meest constante factor. Toen ik mijn businessplan maakte voor dit jaar kon ik niet voorspellen hoe dit jaar eruit zou zien. Voor het eerst in 30 jaar als ondernemer. Ik heb geen idee hoe dit jaar zich gaat ontvouwen. Een van mijn opdrachtgevers heeft het eerste half jaar de beste omzet ooit gehad. Maar de omzet ligt helemaal stil in het tweede half jaar. Een andere opdrachtgever heeft juist het omgekeerde. Het eerste half jaar overwoog hij om faillissement aan te vragen. Alles lag stil. Het tweede half jaar is voor hem beter dan ooit. Het tij kan keren. Nee, nu ondernemen is zeker niet saai. Maar waar onze mooie wereld zich de komende jaren naar toe beweegt is onduidelijk. Dus hoe zou je je business kunnen inrichten?

Optimisme

Dit jaar is niet wezenlijk anders dan vorig jaar. Er is veel onzekerheid. Ook internationaal. En op politiek vlak. De consumenten houden enerzijds de hand op de knip. Anderzijds staan ze in een lange rij voor nieuwe Apple-producten. Ook de komende twaalf maanden zullen veel bedreigingen onthuld worden. En er zullen zich veel kansen presenteren. Ik ben optimistisch. Ook omdat filosoof Karl Popper dat zei. “We hebben de morele verplichting om optimistisch te zijn”. Maar vooral ook omdat ik er in geloof. Onze wereld wordt niet slechter. Wel anders. Maar hoe optimistisch kun je zijn? Is het realistisch om te plannen voor groei? Of liever consolidatie?

Groeien tot je volle potentieel

Voor dit jaar moet groei staan in het plan van elk bedrijf. Hé? Hoe kan dat? Nou, dat zit zo. Elke organisatie streeft om te groeien naar haar volle potentieel. Een organisatie draagt maximaal bij aan dat volle potentieel. Nu hoeft groei niet elk jaar economisch te zijn. Zelfs krimp is (negatieve) groei. Dus zelfs als je dit jaar niet plant voor een omzettoename, kun je nog steeds plannen voor groei! Misschien juist door oude producten af te stoten. Of juist nieuwe concepten te introduceren. Groeien dit jaar is geen punt. Wel een reis van 365 dagen met allerlei kansen en bedreigingen. En dat geeft je bedrijf 365 dagen de tijd om (mee) te veranderen. Want het heeft geen zin om te wachten tot de wind verandert. Het is tijd om de richting van de zeilen te veranderen! Ook dat is groei! Dus ga altijd voor groei. Scherp aan de wind ondernemen. Ook nu. Of vooral nu. Maar hoe?

Drie groeitips voor het nieuwe ondernemen

Ik heb drie groeitips om succesvol te groeien:

  1. heb zoveel mogelijk contact met je klanten. Bezoek ze. Email ze. Attendeer ze op relevante artikelen op internet. Gebruik alle kanalen en contactmomenten bewust en zorgvuldig. Niet ongepersonaliseerd spammen natuurlijk. Maar aandacht voor elke individuele klant. Voeg waarde toe in elk contactmoment. Want ook zij hebben het nu lastig. Ook zij hebben dezelfde onzekerheden als jij hebt. En wat is er beter dan samen onzeker zijn?
  2. houd je business wendbaar. Houd de vaste kosten laag. Leg je zo laat mogelijk vast voor langdurige commitments. Investeer wel en wees tegelijkertijd heel erg kritisch op de bijdrage van de investeringen aan je resultaat. Zet veel nieuwe kleine initiatieven uit. Real Time Business. Schiet veel kleine kogeltjes. En als je dan beet hebt, dan ga je voor groot(s). Naar je medewerkers toe ligt hier de grootste uitdaging. Hoe bind je ze met zo weinig mogelijk commitment?
  3. scherp je focus aan. Doe minder. Hé? Misschien denk je: “No way, ik heb business nodig, ik pak alles wat ik krijgen kan”. Dat werkt op korte termijn en niet op lange termijn. Dat weet ik uit eigen ervaring uit de vorige crisis. Destijds verkochten we drie projecten aan klanten die niet echt onze kernklanten zijn. Bel deze organisatie en vraag welke hoofdpijndossiers ze hebben. Vier jaar na dato klinken nog steeds deze drie namen! Zorg dat je organisatie stééngoed is in wat ze doet. En laat al het andere los. Rond oude zaken goed af.

Ik ben niet zo heel quoterig. Maar twee quotes zijn nu wel van toepassing. “Be Realistic. Plan for a Miracle” (Osho). En wat dacht je van: “Embrace change, but let not go of your values” van Dalai Lama?

Alvast heel veel groeiplezier gewenst!

Wat zijn jouw groeiplannen voor dit jaar?

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: