Kom naar de masterclass
Burn Out en Bore Out | Scaleup Impact blog | Scaling up methode

Burn Out en Bore Out

Oct 10, 2019
Ondernemers hebben vaak een onuitputtelijke energie. Zijn in FLOW en zijn aanstekelijk voor hun onderneming en omgeving. Totdat…
Ondernemers en energie
Ondernemers hebben veel energie. Tomeloos. Die zetten ze in voor hun onderneming. Afgelopen twee weken vielen mij bij coachingscalls op hoe ondernemers hun energie inzetten. En zag plotseling een driedeling:
  • flow ondernemers. Ondernemers die helemaal in hun kracht zijn en hun energie volledig inzetten voor de groei van hun bedrijf en zichzelf. Ondernemers die in evenwicht zijn met hun bedrijf.
  • burn out ondernemers. Ondernemers die tijdelijk uitgeblust zijn. Omdat ze met veel energie hebben geprobeerd hun bedrijf te laten groeien of te veranderen. En dat is niet gelukt. De mensen kwamen niet mee, de onderneming groeide sneller dan de ondernemer, de ondernemer kon niet loslaten of de ondernemer komt erachter dat hij toch geen echt bedrijf wil. Wat burn out ondernemers vergeten te doen is de problemen aan te pakken en op te lossen. Hoe dan ook: de energie is even op en de onderneming leidt daaronder.
  • bore out ondernemers. Ondernemers die verveeld zijn. Want zij zijn sneller gegroeid dan hun onderneming. Wachten totdat medewerkers meegegroeid zijn, is vaak geen optie. Dus wat doen bore out ondernemers? Ze lossen niet de problemen in hun onderneming op. In plaats daarvan verleggen zij hun aandacht en richten nieuwe bedrijven op. De onderneming leidt onder het wegvloeien van aandacht.
Voor ondernemers is het cruciaal om deze driedeling te herkennen en bij zichzelf te erkennen. En er voor te zorgen dat hij steeds in zijn kracht staat. Want een ondernemer vol energie die alles richt op het verwerkelijken van zijn droom – er is toch niets mooiers?
 
Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: