Beslissingsfouten voorkomen: waarom de juiste informatie cruciaal is

strategie Apr 07, 2022
Beslissingsfouten voorkomen: waarom de juiste informatie cruciaal is

De grootste fout bij het nemen van een besluit is dat je gebruikmaakt van de verkeerde informatie. Het hebben van de juiste informatie is het belangrijkste voor het nemen van een goed besluit, belangrijker dan kennis en geld. Sterker nog, kennis kan juist versterken dat je de verkeerde informatie gebruikt. Hoe voorkom je een beslissingsfout?

Of je de juiste informatie hebt voor een besluit kan lastig zijn om te ontdekken, maar wanneer je ervan uitgaat dat je meer dan voldoende expertise hebt loop je het risico dat je doorgaat met de onjuiste informatie.

De context van het besluit speelt een belangrijke rol. Jouw expertise heb je mogelijk ontwikkeld in een andere context, waardoor deze niet meer waardevol is voor dit besluit, maar omdat je overtuigd bent van je expertise ben je blind voor de nieuwe context.

Het eerste wat een goede beslisser doet wanneer ze risico’s neemt, is meer te weten komen over de context van het besluit en wat voor soort resultaat haar het beste resultaat in die context zal geven. Voor impact besluiten wil je het gevoel ontwikkelen van de context en de informatie die relevant is.

Als je weinig kennis hebt van de omstandigheden en de omgeving, vertrouw dan niet je expertise, maar kopieer wat anderen doen die succesvol zijn in deze context. Als ondernemer kun je je niet onderscheiden door iets na te doen, maar het kan wel een begin zijn in een nieuwe markt of andere situatie. Met de nieuwe ervaring kun je doorbouwen en je eigen visie ontwikkelen.

 

Verkrijgen van goede informatie is de basis

Volgens dr. Barnaby Marsh is de basis voor alle besluitvorming het verkrijgen van goede  informatie. Context en overweging van de mogelijke uitkomsten is belangrijk, omdat elk besluit anders is en wat in het ene scenario werkt, niet noodzakelijk in het andere werkt.

Marsh stelt dat de evolutie van kennis ook cruciaal is. Het niet verschuiven en herformuleren van kennis naarmate de omgeving verandert (de misvatting van buitensporige expertise) is de grootste fout bij de besluitvorming.

“Soms is er een verschuiving in de omgeving en verandert de omgeving. De kennis die voorheen werkte, zal niet per se zo goed meer werken. Dus de mensen die de beste besluiten nemen of het beste vooruitgaan en innoveren, zijn degenen die bescheiden zijn, degenen die kunnen zien dat wat in het verleden werkte, niet noodzakelijk in de toekomst zal werken. Of de informatie misschien niet voldoende is om dit type probleem op te lossen.”

Barnaby Marsh

Langetermijnbesluiten zijn altijd in ontwikkeling. Je maakt een keuze en dan is het van cruciaal belang om die keuze op te volgen met nieuwe informatie om een betere keuze te maken. Een goede keuze is dus geen bevroren punt in de tijd, maar toewijding voor de richting en nieuw besluit om in de goede richting te blijven gaan.

Dr. Barnaby Marsh is een expert op het gebied van het nemen van risico’s. Hij deed onderzoek naar besluitvorming in complexe situaties en is co-auteur van het boek How luck happens, met Janice Kaplan.

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?