Neem deel aan onze gratis workshop!

Hoopvolle samenleving

impact Jul 06, 2022
Hoopvolle samenleving

Je zou er moedeloos van kunnen worden... die oneindige stroom aan negatief nieuws. Is dit onze toekomst en die van onze kinderen? Vijf onderzochte redenen waarom wij 100% hoopvol zijn. En net als jij hebben wij rol in een hoopvolle samenleving.

Angst, onzekerheid, polarisatie... advertenties voedden al langere tijd onze gevoelens voor schaarste. De corona-pandemie versterkt dit zodanig dat er polarisatie ontstaat. "Wij" tegen "zij". Dient dit de mensheid? Worden wij hier als individu blij van? 

 

"Optimism is a moral duty", stelde filosoof Immanuel Kant.

Al langere tijd onderzoeken wij of er reden voor hoop is voor een bewuste en inclusieve samenleving. Hierbij baseren wij ons niet op meningen, maar op wetenschappelijk onderzoek. Dat leidt tot deze vijf redenen waarom wij 100% hoopvol zijn.

👉  Emergentie

Emergentie leidt tot nieuwe eigenschappen die niet aanwezig zijn bij samenstellende delen. Emergentie komt uit de systeemtheorie. Onze aarde en de mensheid zijn systemen. Maar wat is emergentie? Een voorbeeld. Één persoon is geen community. Meerdere personen vormen een community. Een community heeft andere eigenschappen dan de personen die deelnemen. Een community vormt een eigen cultuur en de invloed van een community is groter dan de individuele invloed van alle deelnemers bij elkaar opgeteld.

 

👉 Eerste kantelpunt bij 10%

Als meer dan 10% van de mensen een idee omarmen, dan verspreid dat idee zich direct als een vuurtje. Bij recente revoluties in Egypte en Tunesië zie je dat gebeuren. Onderzoek onderbouwt deze 10%. 

 

👉 Tweede kantelpunt bij 25%

Ideeën zijn één, sociale verandering is iets heel anders. Toch laat onderzoek zien dat ook hier een verrassend kantelpunt is. Sociale verandering gebeurt als minimaal 25% van de mensen meegaat in de verandering. Dus: 25% van de mensen meekrijgen is voldoende voor 100% social change! Ook hier onderzoek die dit staaft.

 

👉 Derde kantelpunt bij 60%

De sleutel is hier het nulpuntveld (Engels: Zero-Point-Field). Het nulpuntveld is een term uit de quantumfysica. Een term die pas de laatste 20 jaar zijn intrede heeft gedaan. Uit onderzoek blijkt dat als meer dan 60% van de mensen iets overnemen het automatisch in de blauwdruk komt van nieuw-geborenen. Denk daarbij aan mindset of gedrag. De volgende generatie krijgt automatisch de competenties mee die we nu omarmen.

 

👉 change agents zijn er al

"The planet does not need more successful people. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers, and lovers of all kinds." Ik kom dagelijks peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds tegen. Heel vaak zijn dat ondernemers :-) (maar dan kan komen omdat wij die in onze bubbel bovengemiddeld tegenkomen). Wij geven ze graag een podium.

We leven in een rumoerige samenleving waarin de luidste meningen de waarheid lijken. Als we goed luisteren horen we ook heel andere en waardevolle ideeën. Het maakt ons 100% hoopvol.

En wat maakt jou hoopvol?

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?