Programma brochure aanvragen

De kracht van gevoel bij doelen stellen in ondernemen

uitvoering Oct 10, 2019
De kracht van gevoel bij doelen stellen in ondernemen

Gevoel. Iedereen heeft het. Enorm krachtig. Maar we zijn niet geschoold in het luisteren naar ons gevoel. Kunnen we ons gevoel ook gebruiken bij doelen stellen?

 

Gevoel is irreëel

Gevoel was voor mij onbekend terrein. Ik ben opgegroeid in een gezin met een advocaat en een octrooigemachtigde. Ik ontwikkelde mijn rationale kant goed. “If you can’t think it, it does not exist”. Zelf studeerde ik elektrotechniek en later bedrijfseconomie. Cijfertjes, feiten, modellen, theorieën. Ik heb er veel aan gehad. Totdat…

 

Wat mist er?

Alles klopte. Alle plannen klopte, alle modellen en berekeningen klopte. Grote externe partijen bevestigden dit. Alle signalen stonden op groen. Het was 1999 op een grijskoude dag in Glasgow. We tekenden voor marktleiderschap in Europa. Veel champagne. Jaren later concludeerde ik dat het niet het succes was geworden dat mogelijk was. Waarom niet? Alle plannen klopte toch? En toch miste er iets. Het gevoel. Ons gevoel maar vooral mijn gevoel.

 

Gevoel is alles

Ik ontdekte en leerde mijn gevoel kennen en ik leerde vijf belangrijke dingen:

  • iedereen voelt. Als je je gevoel niet ontwikkeld hebt, dan betekent dat niet dat je geen gevoel hebt. Iedereen voelt. Maar niet iedereen heeft een goed contact met zijn of haar gevoel.
  • voelen is persoonlijk. Mijn gevoel is mijn gevoel. Ik geef daar taal aan. Stel, ik ben geïrriteerd. Dan is dat mijn gevoel. Iemand anders kan me niet vertellen dat ik zo niet mag voelen. Toch gebeurt het vaak dat de ander vertelt dat ik niet mag voelen.
  • voelen is feitelijk. Als je iets voelt, klopt dat altijd. Zelfs als je er nog geen woorden aan kunt geven. Je gevoel klopt altijd en is daarmee een feit. Ondanks dat je het niet in een formule kunt zetten.
  • voelen is gevarieerd. Je zult honderden gevoelens ontdekken in jezelf die zomaar elke 90 seconde kunnen veranderen. Gevoel komt in gradaties, bijvoorbeeld ontstemd – geïrriteerd – boos – woedend – witheet. Geïrriteerd en geërgerd zijn andere gevoelens. Er ontvouwt een wereld in jezelf.
  • voelen geeft jou informatie. Maar waar dienen dat gevoel voor? Jouw gevoel geeft aan wat je ervaart en wat je nodig hebt. Je gevoel is je ondernemerskompas.

 

Ik heb ondertussen geleerd om naar mijn gevoel te luisteren. Op mijn denken te vertrouwen én op mijn gevoel. Omdat ik vertrouw dat mijn gevoel aangeeft wat ik nodig heb. Maar zou ik mijn gevoel ook kunnen inzetten voor het stellen van doelen?

 

Doelen stellen met je gevoel

Je kunt jouw gevoel prima inzetten voor je grote ondernemersdroom. Ik werkte laatst met een ondernemer die moeite had om zijn BHAG te ontdekken. Hij had moeite met woorden en getallen. We probeerden van alles. “Het past allemaal net niet”, vertelde hij mij. Wat nu? Ik vroeg hem te vertellen welk gevoel hij zou hebben als hij zijn grote ondernemersdroom had gerealiseerd. Het stroomde direct. “Ik ben trots, energiek, ik kan de hele wereld aan. Ik voel me krachtig, zelfs onverslaanbaar”. De uitsmijter kwam slechts een paar seconde later. “En ik voel me volledig vrij”. De ondernemer schrok zelf van zijn woorden. Maar zijn ondernemersdroom stond als een huis. Dat was duidelijk! Een mooi staaltje van vooruit voelen.

Welke gevoelens roepen jouw ondernemersdroom op?

Het Scaling up for impact vliegwiel

Ga direct aan de slag met Scaling up for impact. Je leert over mensen, strategie, uitvoering, cash en impact!

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Ik wil aan de slag met de gratis cursus

Recente blogposts

Meer omzet door kernklanten aan te nemen

De oplossing voor cash zit in uitvoering

Ben jij je management fee waard?