Neem deel aan onze gratis workshop!

Hoe word je een effectieve Debate Maker in besluitvorming?

uitvoering Oct 10, 2019
Hoe word je een effectieve Debate Maker in besluitvorming?

Neem jij snel besluiten? Veel ondernemers kunnen razendsnel besluiten nemen. Maar heb je daarna veel ruis, discussie en gedoe? En weinig draagvlak. Kijk dan eens hoe de Debate Maker dat doet!

 

Multipliers

Multipliers is een boek van Liz Wiseman. Wiseman onderzocht veel leidinggevenden en ontdekte iets bijzonders. Sommige leidinggevenden konden twee keer zoveel uit hun mensen halen dan anderen. Waar lag dat aan? Hoe kan een leidinggevende een multiplier zijn en veel uit zijn mensen halen? Of juist een diminisher en zijn (of haar) mensen klein houden?

Liz Wiseman onderzocht verder en ontdekte vijf karakteristieken die verschilden. Eén daarvan is de Debate Maker. De Debate Maker voert goede debatten en neemt daarna besluiten die gedragen worden. Neemt meer tijd voor het nemen van het besluit en daarna is er weinig ‘ruis’ en veel draagvlak. Dat is anders bij zijn diminisher collega. Die neemt snel besluiten. De prijs? Weinig draagvlak en lange discussies achteraf bij de koffiemachine. Maar wat doet een Debate Maker dan precies anders?

 

Debate Maker

De Debate Maker voert duidelijke en intensieve debatten over vragen die ertoe doen. En neemt dan een gedragen besluit. Wiseman toont aan dat goed voorbereide debatten veel succesvoller zijn dan spontane discussies. Ook al zijn die levendig en gepassioneerd. De Debate Maker zorgt voor het juiste proces en de juiste vraag. En faciliteert daarna een goed debat. Een debat is wat anders dan een discussie. Wat is het verschil? Een discussie waarin geprobeerd wordt iemand te overtuigen verloopt soms chaotisch en leidt lang niet altijd tot een conclusie. Een debat verloopt formeler en maakt de argumenten voor en tegen helder, waardoor een goed onderbouwde beslissing kan worden genomen. Een discussie gaat vaak over posities, debatten gaan over vragen. Wat is het verschil?

Discussies gaan over posities. Dat hebben we net gemerkt met de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn. Er waren twee kampen, “tunnel JA” en “tunnel NEE”. De strijd via de media ging over waarom het ene plan beter is dan het andere plan. Terwijl niemand zich afvroeg waarom we ook alweer die tunnel willen? Het plan dateert van 15-20 jaar geleden. De vraag “waarom willen we een tunnel?” zou een goede vraag zijn ter voorbereiding van een goed besluit.Begin daarom met de vraag te stellen waarover je een debat wil voeren. Hoe beter de vraag, hoe beter het debat.

Een superdebat in drie stappen

Goed debatteren doe in in drie stappen: voorbereiden, debatteren en besluiten:

stap 1 – bepaal het onderwerp

  • definieer de vraag. Wat is precies de vraag die je aan de orde wilt stellen. Hoe duidelijker de vraag, hoe beter de resultaten. Kies een vraag die uitdagend is en relevant voor alle aanwezigen.
  • zet de vraag in context. Leg kort en krachtig uit waarom deze vraag nu belangrijk is.
  • leg het proces uit. Leg uit welk proces je gebruikt om tot een besluit te komen. Dat is zowel het proces van debat, maar ook hoe je een besluit neemt. Meerderheid van stemmen? Neem jij het besluit? Jij en het MT? Bepaal ook hoelang het debat duurt. Bijvoorbeeld 15 minuten.
  • focus op feiten. Geef je mensen voldoende tijd om relevante feiten en gegevens te verzamelen en op een rij te zetten.

stap 2 – voer het debat

  • vraag naar een openingspositie. Vraag iemand om een duidelijke beginpositie in te nemen omkleed met bewijs.
  • vraag onmiddellijk naar tegenbewijs. Vraag daarna onmiddellijk of iemand een tegenpositie wil kiezen, duidelijk en met feiten en bewijs.
  • schakel tussen posities en perspectieven. Vraag mensen om positie te wisselen en te argumenteren tegen hun oorspronkelijke positie.
  • stap in elkaars rollen. Vraag de HR directeur eens de pet van de CFO op te zetten of de CTO eens even laten voelen hoe de Sales en Marketing Directeur denkt en doet.

stap 3 – leidt naar een goed besluit

  • rond het debat af. Rond het debat af door te herhalen wat het proces is.
  • neem het besluit. Neem het besluit volgens het afgesproken proces.
  • vat het besluit samen binnen de afgeproken context.

Houd jij van gepassioneerde discussies? Vooral als de beslissing al genomen is? Of voer je goede debatten en ga je dan aan het werk? 

Ben jij een Decision Maker die snel besluiten neemt en de organisatie verwart? Of een Debate Maker die uitstekende debatten voert mét draagvlak?

Deel je ervaring!

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?