Winterslaap

Uncategorized Sep 25, 2015

Het laatste kwartaal van dit jaar. Nog even extra gasgeven. Snel groeien betekent er nu een schepje bovenop doen. Toch? Nou, omdat het helemaal niet zo logisch is om nu te versnellen. Het is tijd voor een winterslaap!

De afgelopen weken heb ik diverse kwartaalsessies met snelgroeiende bedrijven begeleid. Leren van het afgelopen kwartaal en plannen maken voor het volgende kwartaal. Het vierde kwartaal van 2015. De strekking is telkens hetzelfde. "We moeten extra gasgeven anders halen we het niet". "Meer omzet erbij". Alle thema's zijn naar buiten gericht. "Finish line", "Close the gap", "Get them in". Het is duidelijk. Ondernemend Nederland zet zijn beste beentje voor in dit laatste kwartaal van 2015. Net zoals de laatste kwartalen van alle voorgaande jaren.

Dat is toch gek?

Hoezo? Het is toch logisch dat je harder gaat lopen als je je jaardoelen misschien niet gaat halen?

Nou, ik vind dat eigenlijk heel erg onnatuurlijk. Laat me uitleggen waarom. Er zijn twee redenen:

  • doelen zijn menselijke constructen. Zelfbedacht. Er is niets natuurlijks aan. We bedenken een finishlijn en vinden dat we die moeten halen. Op 31 december. Ook al een menselijk construct. Vanuit de natuur geredeneerd is er niets dat er op 31 december anders is dan op 1 januari of 30 december.
  • de natuur rust uit. De lente is er om te groeien, de zomer om te bloeien en de herfst om te oogsten en de oogst te vieren. En de winter? Dan rust de natuur uit. Dieren hebben een winterslaap. De hele natuur slaapt. Om uit te rusten. Om in de lente weer in volle pracht te kunnen bloeien.

In de natuur gaat alles in winterslaap. De temperatuur verlaagt, de stofwisseling vertraagt en het ademhalings- en hartritme gaat op een laag pitje. Even bijkomen. Veel vogels trekken naar het zuiden. Ook om even bij te komen. Om er in de lente weer slank en uitgerust uit te komen.

Bij Refresh besloten we de natuur te volgen. Het vierde kwartaal was intern gericht en bedoeld om bij te komen. Dus... geen nieuwe producten introduceren en geen nieuwe activiteiten lanceren. Dat was voor zo'n creatief bedrijf best moeilijk. Maar elke keer waren we verbaasd hoeveel energie we na zo'n kwartaal hadden. Rust en ruimte voor reflectie en revitalisatie. Klaar voor een volgend jaar. En voor de volgende groei- en bloeispurt.

Wanneer zouden bedrijven die extra gasgeven in het vierde kwartaal nu bijkomen en uitrusten? Of zijn die al met de volgende spurt bezig?

Wat plan jij voor het vierde kwartaal?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.