Opladen is loslaten

Nov 01, 2015

Vakantie! De ultieme periode om op te laden. Zeker voor ondernemers. Maar kom jij wel toe aan écht opladen? 12 tips!

Het is nog niet lang geleden dat ik werkte tijdens mijn vakantie. Nou ja, werken… Eventjes maar, vertelde ik mijzelf. Ik las e-mail en zag wie er gebeld had. Ik beluisterde mijn voicemail. Meer niet. Nou ja… Ik was veel tijd bezig met het vinden van werkende WIFI. Een emailtje uit de VS las ik in 3 minuten. Maar het beheerste mijn gedachten gedurende anderhalve dag.

De laatste jaren doe ik het anders. Ik koppel me volledig los van mijn werk. Vier weken of meer. Loskoppelen als in écht loskoppelen. Met de beste mensen om mij heen lukt dat goed. Plus wat technologie. De grootste uitdaging ben ik zelf. Ik merk dat ik af moet kicken van mijn werk. Van alles gaat er door mijn hoofd. Misschien is werk voor een ondernemer wel verslavend? Maar na 3 weken begint de Grote Stilte. En het echte opladen. Ik voel het. En het voelt heerlijk.

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

12 tips voor een ongestoorde vakantie

Deze 12 tips kunnen je helpen op te laten door los te laten:

 1. Train je medewerkers én jezelf. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het wennen aan afwezigheid. Ga niet plots 3 weken op vakantie als je de laatste jaren hoogstens een paar dagen weg was. Kondig het aan en maak je afwezigheid steeds iets langer.
 2. Oefen met YESable Proposal. De YESable Proposal leert je medewerkers zelf besluiten te nemen.
 3. Laat de zaak (inclusief je mailbox) over aan je 'geweten'. Kies een medewerker die je vertrouwt en die jou durft aan te spreken. Je 'geweten'. Die je op je donder geeft als je toch even tussentijds aan het mailen bent…
 4. Jezelf trainen in écht loslaten. Dus niet toch even stiekem kijken (als ik het doe dan heb ik altijd spijt). Ondernemen is verslavend. Je zult alle excuses verzinnen om tóch even… Nee! Nee! Nee!
 5. Maak een apart emailadres aan. Bijvoorbeeld [email protected] Geef dat adres aan je ‘geweten’. Hij of zij mag het alleen gebruiken voor zaken die niet kunnen wachten én die het team niet kan oplossen. Vaak ontvang ik geen email, soms één. Ik zet mijn normale email dan uit, zodat ik niet ‘per ongeluk’ meekijk.
 6. Spreek je voicemail in en vertel dat je onbereikbaar bent. Niets is zo afleidend tijdens je vakantie als te zien dat je 3 voicemail berichten hebt. Van wie? Is het belangrijk?
 7. Neem een ander telefoonnummer mee. Eventueel kun je ook overwegen om een ander telefoonnummer mee te nemen.
 8. Ga 3 weken of meer op vakantie. Neem 3 weken of langer vakantie om écht afstand te nemen. Een weekendje tussendoor is leuk, maar laadt niet voldoende op.
 9. Verzamel de beste mensen om je heen. Alleen met de beste mensen om je heen kun je gerust op vakantie.
 10. Check na afloop wat er goed ging en welke beslissingen lastig waren. Je team en jij leren elkaar beter kennen en je leert samen voor de volgende keer.
 11. Wees dankbaar. Vertel je medewerkers dat je dankbaar bent dat je ongestoord op vakantie kunt. En dat dat zonder hen niet zou lukken. Ik merk dat de medewerkers het als een uitdaging voelen. Probeer mij zo min mogelijk te storen.
 12. Stuur elke week een smsje en toon je dankbaarheid. Gewoon heel kort: bedankt voor deze week.

Hoe zorg jij dat je op vakantie kan? Heb jij nog aanvullende tips?

Opladen is loslaten. Fijne vakantie!