Ondernemen 4.0

Jul 25, 2015

Het nieuwe ondernemen. Betekeniskracht gaat over ondernemen 4.0. Waarom is dat 4.0 en wat waren de vorige versies van ondernemerschap?

  • agrarisch ondernemen is ondernemen 1.0. Het oerondernemerschap. Kleinschalig en lokaal gericht. Niet schaalbaar. Arbeidsintensief. De macht lag bij diegenen met veel grond.
  • industrieel ondernemen is ondernemen 2.0. Midden 18e eeuw ontstond de industriele revolutie. Ondernemen werd anders. Grootschalige organisaties kwamen op. Schaalbaarheid kwam binnen bereik. Maar wel erg kapitaalsintensief. De macht lag bij diegenen met veel kapitaal.
  • informatie-ondernemen is ondernemen 3.0. Vanaf de 70’er jaren van de vorige eeuw kwam het informatie-ondernemen op. Het spel veranderde. De macht ligt bij diegenen met veel kennis. Superschaalbaar, zeker niet kapitaalsintensief. Maar wel kennisintensief. Informatie-ondernemen is vandaag nog steeds van toepassing. Maar de grenzen worden zichtbaar.
  • betekenisondernemen is ondernemen 4.0. Het nieuwe ondernemen dat nu op komt. Waarbij betekenis, betrokkenheid en een grote rol spelen. Waarbij mensen en verbindingen belangrijk zijn. In een wereld die snel verandert. Sommige zeggen exponentieel.

Betekenisondernemen is het nieuwe ondernemen. Informatie-ondernemen heeft ons veel gebracht. Maar heeft ook de ziel uit de processen geperst. Efficiënter dan dit kan het niet meer. Tijd voor effectiviteit.

Betekenisondernemen bouwt verder op informatie-ondernemen. Ondernemen 4.0. Een verbeterde versie van ondernemen 3.0. Lees er de komende tijd veel meer over. Over wat het verschil tussen ondernemen 4.0 en 3.0 is. Wat je kunt doen om je organisatie om te vormen naar betekenisondernemen.