Maslow voor bedrijven

Aug 13, 2015

Groei voor bedrijven. We kunnen er veel over vertellen. En veel over leren. Bijvoorbeeld van de bekende Abraham Maslow. Wat kan hij ons leren over het groeien van bedrijven?

Abraham Maslow is natuurlijk bekend van zijn Maslow-pyramide met vijf lagen. Van fysieke behoeften tot zelfontplooiing. Ondernemer Chip Conley vertaalt in zijn boek “Peak: How Great Companies Get Their Mojo from Maslow” de Maslow-pyramide naar zijn bedrijf. Hij is ondernemer van de hotelketen Joie de Vivre. Conley laat zien hoe hij de Maslow-pyramide gebruikt voor klanten, medewerkers en investeerders. Conley ontdekt ook dat voor bedrijven de pyramide maar drie lagen hoeft te hebben:

Voor transformatie is succes en stabiliteit nodig. Voor ‘alleen’ succes is stabiliteit nodig. De onderliggende lagen moeten goed ingevuld zijn voor een goede invulling van elke laag.

Maar wat omvat elke laag als je vanuit een bedrijf kijkt?

  • stabiliteit: de basis die zorgt voor stabiliteit. Kantoor, financiering, processen, infrastructuur en een goede strategie zorgen voor stabiliteit, een minimale omzetstroom, positieve cashflow en werkende business modellen.
  • succes: de goede medewerkers op de goede plek, een goede bedrijfscultuur waarin op een harmonieuze wijze samengewerkt wordt, een cultuur van accountability, superenthousiast klanten die herhaalaankopen doen en erkenning in de markt dat het bedrijf goed is.
  • transformatie: betekenisondernemen, pionieren, waardecreatie die verder gaat dan klanten bedienen. Het betekenisondernemen met betekeniskracht.

Conley toonde dit in de VS aan met zijn zeer onamerikaanse hotelketen. Stel dat dit ook in Nederland zo zou werken. Wat zou dit dan kunnen betekenen?

Je kunt concluderen dat alleen succesvolle bedrijven de volgende stap kunnen maken naar transformatie. Op zich klinkt dit logisch. Een bedrijf dat in zwaar weer zit, zal niet de energie hebben om te werken aan transformatie.

Verder kun je er uit afleiden dat social enterprises veel moeite hebben om hun goede idee ook werkelijk in de maatschappij te zetten. Er is meer nodig dan alleen een goed idee met een mooie strategie en goed leiderschap.

Een interessant model. We onderzoeken verder wat Maslow 45 jaar naar zijn dood kan betekenen voor betekenisondernemen en betekeniskracht. Want transformatie is van alle tijden!