Kom naar de masterclass
Scaleup Impact blog | mensen werven | Scaling up methode | Verne Harnish

Hoe check je of de kandidaat bij de cultuur past?

Jun 15, 2022

Mensen werven is een vak. Een vak dat veel scale-ups niet goed beheersen. Dat merk je als de competenties van de kandidaat zaligmakend zijn. Maar pas op: werf altijd cultuur boven competentie!

Als je een programmeur zoekt, dan zoek je natuurlijk een programmeur met precies die vaardigheden die je nodig hebt. Bijvoorbeeld een python-programmeur met drie jaar ervaring in het programmeren van mobiele applicaties. We zijn verguld als we zo’n witte raaf vinden en nemen die gelijk aan.

Na een paar maanden blijkt dat we iets zijn vergeten te vragen in de selectieprocedure. De nieuwe programmeur past namelijk niet bij onze cultuur.

In plaats van vergroting van het menselijke kapitaal hebben we er nu een kostenpost bij.

Cultuur is nóg belangrijker dan competenties. Past de kandidaat binnen onze cultuur, en zal hij/zij de cultuur versterken?

Het probleem is dat cultuur alles te maken heeft met feitelijk gedrag en daarom ongrijpbaar is. Stel het bedrijf heeft als kernwaarden ‘discipline’, ‘integriteit’ en ‘pure impact’ gedefinieerd. Hoe kom je er dan achter of een nieuwe medewerker daaraan voldoet?

In ieder geval niet door te vragen “ben je integer”...

 

Neem deze vier stappen

  1. Beschrijf kort de kernwaarden met bijvoorbeeld drie gedragingen om ze meer verklarend te maken.
  2. Leg de kandidaat tijdens het gesprek mondeling kort uit om welke kernwaarden het gaat.
  3. Vraag naar levensechte 'verhalen' (feitelijke gebeurtenissen) waarin de kandidaat de kernwaarde heeft beleefd, waarbij hij/zij succesvol én zich gedroeg volgens één of meer kernwaarden.
  4. Wanneer de kandidaat het gebeurde verhaal vertelt, luister dan en voel aan of dit iets zou zijn wat u als "typisch ons bedrijf" ziet -- of niet.

Als de kandidaat een heel andere interpretatie heeft van één van uw kernwaarden -- neem dan niet aan. Zelfs als de kandidaat hoog opgeleid is en zeer competent in de competenties die nu dringend nodig zijn.

Neem mensen aan die de waardevolle cultuur versterken... niet verarmen.

Als je de kernwaarden nog niet hebt gedefinieerd, doe dat dan onmiddellijk. Dat zou stap 0 zijn.

Happy Scaling en we wensen je veel medewerkers šŸ¤—

 

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: