Betekenisvol ondernemen is topsport | Scaleup Impact blog | Scaling up for impact

Betekenisvol ondernemen is topsport

Oct 09, 2019

Betekenisvol ondernemen gaat over ondernemen met oog voor de wereld. Dat lijkt in niets op topsport, toch? Een masterclass Scaling Up voor topsporters leverde vier gouden inzichten op voor beter ondernemen.

Jaren geleden gaf ik werkte ik met topsporters. Scaling Up schept duidelijkheid over het doel en wat je nu moet doen en dat geldt zowel voor bedrijven als topsporters. Die aanname klopte inderdaad en leverde vier interessante inzichten op:

  • topsporters kijken niet verder dan het eerstvolgende grote event. Zij hebben geen BHAG over 10 of meer jaar. De focus is volledig op de eerstvolgende wereldkampioenschappen of Olympische Spelen. “Wat ga je daarna doen?”, vroeg ik hen. Het leverde vage blikken, maar geen antwoorden.
  • topsporters weten precies waar de finishlijn is. Tijdens de sportprestatie weten ze steeds precies waar ze zijn. Ze tellen kilometers of rondjes. Ze zien de tijd naast het parcour. Ze zien hoe ze het doen ten opzichte van de concurrentie. Daarmee weten ze of ze nu hun tempo moeten verhogen of dit tempo moeten vasthouden. Inzicht in precies weten waar je staat is van onschatbare waarde.
  • topsporters stoppen bij de finishlijn. Dit lijkt een open deur. Duuuhhhh. Natuurlijk stoppen topsporters bij de finishlijn. Gek genoeg is dat in veel bedrijven anders. Daar lijkt de finishlijn steeds op te schuiven. Nog 200 meter, nog 100 meter, nog vijf kilometer. Topprestaties leveren werkt motiverend als de finishlijn duidelijk en vast is.
  • topsporters herstellen na een wedstrijd.Veel bedrijven gaan van het ene ambitieuze doel onmiddellijk door naar het volgende nog ambitieuzere doel. Vaak nemen ze onvoldoende tijd voor herstel en reflectie. In het schema van topsporters zie je daags na een belangrijke wedstrijd herstellopen gepland.

Ik ontdekte meer overeenkomsten tussen topsport en het bedrijfsleven dan verschillen. De vier inzichten leiden tot praktische handvaten en tools in Scaling Up voor betekenisvol ondernemen. Het maakt groei en bloei uitmuntend, duurzaam en leuk.

Andere blogs die je wellicht ook interessant vindt: