Neem deel aan onze gratis workshop!

Betekenisvol ondernemen, bewust organiseren

uitvoering Oct 10, 2019
Betekenisvol ondernemen, bewust organiseren

Veranderende en nieuwe tijden. Ook voor ondernemers. Of misschien juist voor ondernemers. Tijd voor een nieuwe aanpak. Maak je bedrijf betekenisvol én bewust. Begin met betekenisvol ondernemen en bewust organiseren

 

Het nieuwe ondernemen

Het oude ondernemen is uit. Dan heb ik het over zaken doen sinds de tachtiger jaren. Waarin winstoptimalisatie voor aandeelhouders centraal stond. Met torenhoge beloningen voor bestuurders. Kwantiteit stond voorop. Waarbij gestandaardiseerde processen belangrijker werden dan superenthousiaste klanten. Zaken doen volgens de anglo-amerikaanse norm. Ten koste van vakmanschap, collectieve prestaties en kwaliteit.

Diverse crises manifesteerden zich de afgelopen vijf jaar. Het is duidelijk dat de succesvolle aanpak van toen in de toekomst niet duurzaam blijkt. Tijd voor de volgende fase van ondernemen. Betekenisvol én bewust ondernemen.

 

Betekenisvol ondernemen

Betekenisvol ondernemen geeft betekenis aan en is belangrijk voor alle betrokkenen. Alle betrokkenen zijn medewerkers, klanten, management, leveranciers, aandeelhouders en de omgeving. Maar wat is betekenis?

De definitie van betekenis is volgens Van Dale tweevoudig:

  1. inhoud / zin. De inhoudelijke kant van de zaak.
  2. belang / waarde. Het belang van de zaak.

Met betekenisvol ondernemen los je échte problemen op. Een echt probleem is een probleem dat mensen als zodanig herkennen en accepteren. En klanten graag voor willen betalen. Mensen dragen de oplossingen van een betekenisvolle onderneming.

Moet een betekenisvolle onderneming dan grootse en meeslepende groene wereldverbeterende doelen hebben? Welnee. Een onderneming kan al op veel kleinere en veel envoudiger schaal betekenis hebben.

Een betekenisvolle onderneming is effectief. Is succesvol, geliefd en nuttig. Woorden die horen bij een betekenisvolle organisatie zijn bijvoorbeeld effect outputfocusnutpassiesuccesrelevantiebelang en fun.

Een betekenisvolle onderneming doet er toe. Dat is één kant. Maar hoe mooi zou het zijn als de organisatie ook bewust werkt.

 

Bewust organiseren

Bewust organiseren gaat over het bewust omgaan met de middelen die een organisatie inzet. Zij zet precies die middelen in op dat moment dat het nodig is. Niet meer, niet eerder, niet minder en niet later.

Bewust organiseren is efficiënt. En tegelijkertijd in evenwicht met de wereld om haar heen. Woorden die bij een bewust organiseren horen zijn bijvoorbeeld: middelentijdgeldmensenresultatendoelgericht en verspilling.

Mooi hoor. Betekenisvol ondernemen, bewust organiseren. Maar wat betekent dat praktisch?

 

Vervolgvragen

De komende tijd geven we verder invulling aan dit concept. Gewoon lekker praktisch, zoals altijd. Met beproefde tips en inspirerende voorbeelden.

Belangrijke vragen die we daarbij steeds afvragen zijn:

  • kunnen we meer bereiken met minder inspanning?
  • is elk gewenst effect ook nuttig?
  • kunnen we nuttig ook leuk maken?
  • we kunnen inspanning en efficiëntie meten, maar hoe meten we betekenis?

Kortom. Werk aan de winkel. Het oude ondernemen is uit. Het nieuwe ondernemen is in. Praktische ideeën en tools voor ondernemen in een wereld die even uit evenwicht is. Betekenisvol ondernemen, bewust organiseren.

Wat vind jij?

 

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Waarom Scaling up? Pas de methode toe in je bedrijf

Wat is Scaling up?