Bouw een vitale scaleup

Bouw een vitale scaleup

Apr 25, 2023

Het FD opende maandag dat het ziekteverzuim op het hoogste niveau is in bijna 25 jaar. Wij zien (mentaal) ziekteverzuim regelmatig bij scaleups. Wat kun jij eraan doen?

Wat kost energie?
Ziekteverzuim ontstaat onder andere door langdurige overbelasting die leidt tot een tekort aan energie in het individu en het bedrijf. Waardoor overbelasting? Teveel willen en doen met te weinig capaciteit. De werkdruk is hoog, want er zijn veel open vacatures. Daardoor is er ook mentale overbelasting, mede gevoed door afleiding, snelle verandering, generatieverschillen, versnelling van de maatschappij, digitalisering, individualisering, maakbaarheidsgedachte, controledwang en wantrouwen als uitgangspunt. Om maar eens wat te noemen. Maar hoe mobiliseer je energie?

Bouw een vitale scaleup
Een vitale scaleup bestaat bij gratie van vitale collega’s. Vitale collega’s zijn bevlogen. Bevlogenheid is een magische state-of-mind die ontstaat wanneer mensen:

  • sterk betrokken zijn bij het bedrijf waar ze voor werken
  • plezier hebben in wat ze doen
  • daarbij bruisen van energie.

Dat voel je, dat zie je en dat kun je meten. 
Als je bevlogen bent, loop je warm voor je werk. Je bent er enthousiast over en je doet het omdat je het graag wilt, niet omdat het moet. 


Met bevlogen collega’s bouw je een vitale scaleup.
Een vitale scaleup is duurzaam positief. Dat merk je aan A-spelers die graag blijven en de magische aantrekkingskracht op nieuw talent. Ook klanten verbinden zich graag met vitale scaleups.

Bevlogenheid praktisch maken
Eigenlijk kun je bevlogenheid super praktisch meten aan de hand van 2 simpele vragen:

  • ‘’Wie wil je zijn op werk?’’
  • ‘’In hoeverre kun je dat nu zijn?’’
Hoe bevlogen ben jij nu?